Novosti

19/03/2024

Grad Pula prijavio devet projekata iz domene prostornih planova nove generacije

Uspostavom ePlanova do bržeg izdavanja akata za gradnju i realizaciju investicija na svim razinama upravljanja

 

Grad Pula prijavio je devet projekata iz domene prostornih planova nove generacije na poziv Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Prijavljene su izrade izmjena i dopuna Prostornog plan uređenja, Generalnog urbanističkog plana te sedam urbanističkih planovi uređenja.

Za prijavljene projekte izmjene i dopune Prostornog plan uređenja, Generalnog urbanističkog plana te za tri urbanistička plana uređenja već je zaprimljena obavijest o odabiru za financiranje, te je u tijeku postupak izrade ugovora. Uzimajući u obzir da je maksimalan iznos bespovratnih sredstva po ovom Pozivu za prostorne planove lokalne razine 30 tisuća eura za prostorni plan uređenja i generalni urbanistički plan, te maksimalnih 18 tisuća eura za urbanističke planove uređenja, Grad Pula-Pola će ovim projektima moći osigurati ukupno 186 tisuća eura bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost. Rok završetka svih projekata je procijenjen na prosinac 2025. godine.

Naime, zadnjim izmjenama Zakona o prostornom uređenju jedna od brojnih izmjena bila je uvođenje mogućnosti transformacije prostornih planova, odnosno procesa prelaska iz analognog u digitalni oblik važećih prostornih planova, takozvanih planova nove generacije. Kako bi potaknulo izradu planova nove generacije, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo je Poziv na dodjelu bespovratnih sredstva za izradu prostornih planova nove generacije putem elektroničkog sustava „ePlanovi“, za što je osigurana alokacija od 11 milijuna eura.

Svrha projekata je olakšati, osuvremeniti, unificirati i digitalizirati procedure izrade prostornih planova u Gradu Pula-Pola, omogućiti uspostavu platformi i digitalnih infrastrukturnih servisa za unapređenje pružanja elektroničkih javnih usluga te smanjiti opterećenja građanima, poslovnim subjektima i investitorima. Uspostavom ePlanova nastoji se odgovoriti na izazove u cjelokupnom sustavu prostornog uređenja i graditeljstva i sustavu upravljanja državnom imovinom te ubrzati izdavanje akata za gradnju i realizaciju investicija na svim razinama upravljanja, pa tako i na lokalnoj razini Grada Pola-Pola.

Osim standardizacije sadržaja prostornih planova i procedure izrade i donošenja, krajnji cilj razvoja sustava je lakše „čitanje“ prostornih planova uz pomoć alata koji prikazuje grafiku i pripadajuće odredbe iz prostornih planova od značaja za bilo koju odabranu lokaciju. Time će se investitorima koji ulaze u proces gradnje omogućiti da za svaku lokaciju u Hrvatskoj vrlo jednostavno dobiju odgovor na pitanja poput: što se smije (ili ne smije) graditi, kako građevina treba izgledati, koje tijelo izdaje posebne uvjete i uvjete priključenja u postupcima izdavanja dozvola i slično, a podaci će se besplatno moći pogledati na Geoportalu Informacijskog sustava prostornog uređenja.

U prilog važnosti procesa transformacije prostornih planova govori i činjenica kako je na razini države već pokrenut 391 proces od kojih je 27 s područja Istarske županije, a čak trećina tih projekata odnosi se upravo na projekte Grada Pula-Pola, što je vidljivo u sustavu ePlanovi.