Novosti

20/03/2024

Održan 12. stručni skup predškolskih ustanova Istarske županije

Danas, 20. ožujka 2024. u Coworkingu Pula održan je 12. stručni skup predškolskih ustanova Istarske županije u organizaciji Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u suradnji s Istarskom županijom, Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti, Dječjim vrtićem Pula te Dječjim vrtićem Neven iz Rovinja.

U ime Grada Pule na stručnom skupu sudjelovala je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić koja je tom prigodom izjavila:

„Grad Pula kontinuirano ulaže u predškolske ustanove kojima je osnivač. Jedan od strateških ciljeva je svakodnevno podizanje standarda rada i boravka zaposlenika i naših pulskih mališana. Ulažu se znatna proračunska sredstva u unapređenje programa rada, edukaciju zaposlenika i infrastrukturu a s ciljem povećanja kvalitete i kreativnosti odgojno – obrazovnog rada te važnosti zdrave prehrane za razvoj najmlađih sugrađana. U objekte predškolskog odgoja samo je u prošloj godini uloženo gotovo 150 tisuća eura. Izuzetno smo ponosni što u ovom trenutku možemo reći da smo u cijelosti udovoljiti zahtjevima roditelja s područja grada za smještajem djece u predškolske ustanove. U rujnu mjesecu prošle godine otvorila se jaslička skupina u područnom vrtiću Rožica za djecu koja u trenutku redovnih upisa u svibnju nisu bila navršila godinu dana života, a početkom studenog mjeseca 2023. godine u MO Kaštanjer otvorena je jaslička skupina „Trešnjice“. Prošloga tjedna otvorena je zadnja jaslička skupina „Jagodice“ u Dječjem vrtiću Pula na području MO Busoler, kako bi svu djecu, koja su do 1. ožujka ove godine napunila godinu dana života, smjestili u vrtić. U tijeku je i dogradnja odgojne jedinice Centar kojim će Dječji vrtić Pula dobiti prostor za dvije nove jasličke skupine i novu proširenu kuhinju. Završetak radova predviđen je do početka nove pedagoške godine u rujnu mjesecu. Čeka nas i gradnja novog vrtića na Valmadama gdje će biti 10 odgojno obrazovnih skupina (5 jasličkih i 5 vrtićkih skupina). Ulaganje u djecu od najranije životne dobi, njihov odgoj i obrazovanje, najisplativiji i najvrijedniji su ulog u čitavu zajednicu i budućnost našega grada. To je stav ove gradske uprave i na tome sustavno i predano radimo, što je i vidljivo kroz svakodnevni napredak sustava predškolskog odgoja i obrazovanja u gradu Puli.”

Podsjetimo, NZZJZIŽ već je 12. godinu nositelj ovog jedinog stručnog skupa predškolskih djelatnika u Istri koji je ove godine okupio preko 130 sudionika.

Uz brojna predavanja, održana su i tri okrugla stola s temama Profesionalni identitet odgojno-obrazovnih djelatnika, Prijelaz iz dječjeg vrtića u osnovnu školu i Tjelesna aktivnost u dječjem vrtiću.

Na skupu su se obrađivale teme poput zdravstvenog stanja djece u Istarskoj županiji, opismenjavanja djece predškolske dobi, prijelaza iz dječjeg vrtića u osnovnu školu, tjelesne aktivnosti, higijene, igre te osiguranja kvalitete u ranom i predškolskom odgoju.