Novosti

20/03/2024

Obilježava se Dan narcisa u organizaciji Kluba Gea Pula

Prve proljetne subote, 23. ožujka od 9,00 do 13,00 sati pulska će tržnica poprimiti žutu boju narcisa, cvijeta koji simbolizira nadu u ozdravljenje oboljelih od raka dojke. Članice Kluba Gea Pula zajedno s predstavnicima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, uz brojne goste, dijelit će građanima narcise i edukativne letke a svi zainteresirani će na radionici samopregleda dojki moći naučiti kako pravilno jednom mjesečno samopregledati dojke. Za dobru atmosferu bit će zaduženi DJ Filjo i Klapa Teranke.

Svi koji ne stignu na tržnicu, mogu posjetiti info punkt Kluba Gea Pula u Max City na razini 0 od 16,00 do 20,00 sati i svojim prilogom podržati humanitarnu akciju Kluba Gea Pula kojom se prikupljaju sredstva za rad brojnih programa potpore oboljelima koje Klub Gea pruža.

Najavljeno je to na konferenciji za medije na kojoj su pored predsjednice Kluba Gea Pula, Nataše Vitasović sudjelovali Danijela Lazarić-Zec, dr. med. iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, županijska koordinatorica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, zatim dr. med. Gordana Antić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije, Davorka Maras Tkačuk, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije, Ivana Sokolov, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Grada Pule, Matteo Kociančić tattoo majstor koji je za Klub Gea organizirao humanitarnu akciju „Za Geu“, Diana Macan, članica Klape Teranke, Hana Mikolić, izvoditeljica radionice oslikavanja na platnu te Dino Bahtijarević, direktor produkcijske kuće Baba production d.o.o., velika pomoć u organizaciji koncerta Nena Belana i Fiumensa.

Vitasović je uvodno najavila subotnju akciju na pulskoj tržnici te pozvala građane koji u svojim vrtovima imaju narcise, da ih u petak, 22. ožujka od 9,00 do 19,00 sati doniraju Klubu Gea Pula u Nobileovoj 1. Osim narcisa u ponudi će biti i različito cvijeće, koje su pulskoj udruzi donirale pulske cvjećarnice, i ljetnice iz Staklenika Valtura u vlasništvu Saše Levanića koji dugi niz godina donira cvijeće za Dan narcisa.

U nastavku je najavila kreativnu radionicu slikanja na platnu koju za Geu organizira Hana Mikolić, u četvrtak, 21. ožujka u 18,00 sati u Zajednici Talijana Pule - Circolu. Sudionice radionice će osim usvajanja tehnike slikanja akrilom na platnu moći uživati u zdravim prirodnim sokovima OPG-a Grbac, dok se Kutak Pula pobrinuo za kanapeiće, a Fresh sandwich and salad bar za zdrave slastice.

Osim toga, Suzana Forlani 20. ožujka u Hotelu Histria s početkom u 14,00 sati održati će radionicu samopregleda dojki za djelatnike Arena Hospitality Group, a 22. ožujka radionicu o samopregledu dojki educirati će učenice Srednje tehničke škole Pule.

Na inicijativu Kluba Kotač te Vinke Gončin i Ire Milošević, 22. ožujka s početkom u 18,00 sati u prostorima Kluba Kotač u DC Rojc, održati će se Humanitarni buvljak i plesnjak „Kontejner“ te sav prihod ide Udruzi Gea.

Ovogodišnji Dani narcisa zatvaraju se koncertom “Rijeka snova, vrelo nade” Nena Belana i Fiumensa koji je na program u petak, 29. ožujka u 21,00 sat u Shipyard Pubu u Puli.

Vitasović se zahvalila menadžeru Dinu Bahtijareviću na pomoći oko organizacije koncerta i Neni Belanu i bendu Fiumensima koji su se odazvali na inicijativu Kluba Gea Pula i odlučili održati koncert potpuno besplatno što je prava rijetkost među glazbenicima.

Karte za koncert, mogu se rezervirati i nabaviti svakim radnim danom od 9,00 do 13,00 sati, srijedom i od 17,00 do 19,00 sati u prostorijama udruge na adresi Nobileova 1 u Puli, ili mailom na info@geapula.hrte ih podignuti na dan koncerta. Karte će se dijeliti zajedno sa letkom za samopregled dojki, kako bi podsjetili javnost koliko je važna prevencija u otkrivanju bolesti.

Zahvale su upućene i Terankama i DJ Filju koji će uljepšati Dan narcisa na tržnici i vjerujemo privući veliki broj građana da se priključe ovoj akciji koja je humanitarnog karaktera i ima za cilj prikupiti sredstva za financiranje brojnih programa podrške koje Klub Gea Pula provodi i pruža oboljelima od malignih bolesti i članovima njihove obitelji.

Vitasović je podsjetila da su u Klubu Gea Pula korisnicima na raspolaganju podrška psihoterapeuta, onkologa, farmaceuta, fitoterapeuta kao i da oboljeli mogu u svakom trenutku dobiti savjete o prehrani i prirodnim načinima održavanja zdravlja a oni koji imaju problema s limfedemom na raspolaganju su limfna drenaža i medicinske vježbe. Osim toga korisnici se mogu uključiti na jogu, FIT grupe, vježbe disanja, shiatsu i kreativne radionice. Dio sredstava namijenjen je novčanoj pomoći članicama koje se zbog dugotrajnog bolovanja ili zato što su zbog bolesti ostale bez posla, nalaze u teškoj financijskoj situaciji. Klub Gea Pula također pomaže u nabavi dodataka prehrani koji pomažu u podizanju imuniteta tijekom i nakon liječenja kao i kupnji medicinskog materijala koji se koristi za smanjenje limfedema.

Zaključno zahvale su upućene Gradu Puli, Turističkoj zajednici Grada Pule, Areni Hospitality, produkcijskoj kući Baba production, Shipyard Pubu te svim donatorima koji svake godine podupiru ovu humanitarnu akciju.

Županijska koordinatorica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke mr. sc. Danijela Lazarić - Zec, dr. med. iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, istaknula je kako se u Istarskoj županiji rak dojke otkrije u prosjeku kod 139 žena, godišnje umire 39 žena, a procjenjuje je da će svaka deveta žena u našoj županiji oboljeti od raka dojke. Ohrabruje podatak da je smrtnost u posljednjih pet godina u padu u Hrvatskoj i Istarskoj županiji, te rak dojke više nije vodeći uzrok smrti od raka kod žena. Spriječiti nastanak rak dojke nije moguće ali je važno bolest otkriti u ranoj fazi, a za to je ključna svijest žena o važnosti preventivnih pregleda, zaključila je dr. Lazarić Zec i pozvala žene da se odazovu na poziv na mamografiju kojeg će tijekom ove i naredne godine, u sklopu Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, dobiti žene rođene od 1954. do 1973. godine.

Ispred Istarske Županije novinarima se obratila dr. med. Gordana Antić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije koja je također naglasila važnost preventivnih pregleda.

U ime Grada Pule prisutnima se obratila Ivana Sokolov, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Grada Pule koja je napomenula kako Grad Pula podržava rad Kluba Gea od njegova osnutka. Putem javnog poziva za udruge dodijelili smo financijska sredstva za institucionalnu potporu, savjetovalište onkologa i provođenje preventivnih program koji uključuje organizaciju Dana narcisa. Želim naglasiti da je jako važno podizati svijesti žena o važnosti samopregleda i preventivnih pregleda dojki, a ovakve akcije koje su usmjerene upravo ka tome. Moramo brinuti o svome zdravlju i odazivati se na preventivne preglede kako bi se bolest otkrila na vrijeme.

Zaključno su se medijima obratili Hana Mikolić, Diana Macan, Dino Bahtijerević te Matteo Kociančić, koji je već treću godinu samoinicijativno organizirao humanitarnu akciju prikupljanja donacija tetoviranjem i pirsanjem s kojom su prikupljenja značajna sredstva za rad Kluba Gea, a koji su pravi primjer kako se osobni potencijal, posao i hobi može usmjeriti za dobrobit zajednice.