Novosti

21/03/2024

Grad će provesti istraživanje o percepciji stanja sigurnosti

Održana sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta

U Gradskoj vijećnici Komunalne palače održana je prva ovogodišnja sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pula – Pola, kojoj su prisustvovali i gradonačelnik Filip Zoričić, zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić te pročelnica Službe Gradonačelnika i Gradskog vijeća Iva Matanović.

Gradonačelnik Zoričić tom je prigodom zahvalio članovima vijeća na uloženom angažmanu te istaknuo važnost tema o kojima će se na sjednici govoriti kao i o potrebi za stalnom komunikacijom i promišljanjem na temu prevencije i suzbijanja kriminaliteta.

Načelnik Policijske postaje Pula Vjekoslav Vukšić iznio je podatke o stanju sigurnosti na području Pule u 2023. godini te usporedio statističke podatke iz prošle godine s podacima koji se odnose na početak 2024. godine. Posebno je istaknuo porast broja kibernetičkih prevara odnosno prevara koje se događaju putem interneta. Naveo je kako je uobičajeno da se broj gotovo svih kaznenih i prekršajnih djela povećava početkom sezone pa podaci s početka godine nisu realni pokazatelj tendencija.

Na sjednici se raspravljalo o anketnom upitniku koji će se provoditi, a koji se odnosi na istraživanje percepcije stanja sigurnosti u Puli. Za izradu i provođenje ankete Grad je proveo postupak nabave te će se anketa provesti telefonskim putem na uzorku od 600 ispitanika. Zaključeno je da se na idućoj sjednici prezentiraju rezultati provedene ankete, koji će uz Izvješće o stanju sigurnosti dati temeljne podatke za daljnje aktivnosti Vijeća za prevenciju kriminaliteta.

Podsjetimo, Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Pula-Pola osnovano je u cilju razvoja programa prevencije kriminaliteta u Gradu Puli, a radi sigurnosti građana, materijalnih dobara i zajednice u cjelini. Osnovni cilj rada je povećanje opće razine stanja sigurnosti u Gradu Puli, uz povećanje osjećaja sigurnosti građana, koje može nastati na osnovu njihovog povjerenja u učinkovitost svih institucija koje se bave zaštitom sigurnosti građana.

Programom je utvrđeno pet sigurnosnih prioriteta na koje se treba usmjeriti preventivno djelovanje Vijeća: zlouporaba opojnih droga i alkohola, vršnjačko nasilje, nasilje u obitelji, problemi ponašanja u prometu i vandalizam.

Vijeće sačinjavaju čelni ljudi različitih institucija u Gradu Puli, kako bi se svaki sigurnosni problem mogao kvalitetnije sagledati te kako bi se mogle uspješnije provoditi primjerene aktivnosti u njihovom rješavanju.