Novosti

21/03/2024

Gradonačelnik Filip Zoričić na otvorenju Dana arhitekata: Vi ste vizionari prostora u kojem živimo

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović otvorio je u četvrtak u Puli Dane arhitekata 8.0, stručni skupa u organizaciji Hrvatske komore arhitekata i Udruženja hrvatskih arhitekata, poručivši da sami odlučujemo o tome kako ćemo sačuvati svoj prostor i provesti obnovu.

"Uvijek sam s respektom i strahopoštovanjem gledao na profesiju arhitekta kao umjetničku i inženjersku profesiju. Kad sam bio premijer proveli smo 'zloglasnu' legalizaciju bespravne gradnje, no i dan danas imam dilema oko tog čina, premda je bio nužan nakon toliko godina", napomenuo je Milanović.

"Kada danas, deset godina kasnije, slušamo o problemima bespravne gradnje, ne vidim kako bi se kroz decentralizaciju i spuštanje nadležnosti jedinicama lokalne samouprave taj problem mogao riješiti. To je pitanje represije", rekao je, naglasivši kako su upravo ljudi, u ovom slučaju arhitekti, a tek onda prostor naši najveći resursi.   

Pozvao je i da se Dom hrvatskih branitelja u Puli, u kojem se održavaju Dani arhitekata, zaštiti kao državna nekretnina te tako pošalje poruka o važnosti očuvanja kulturne baštine u državi.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić kazao je u pozdravnom govoru da je briga za prostor, uz ljude, najvažniji hrvatski resurs te ga Ministarstvo zajedno s arhitektima namjerava sačuvati.

Govoreći o obnovi, Bačić je istaknuo važnost stambenih politika, digitalizacije usluga i zakonske izmjene vezane uz prostorno uređenje. U tom smislu, zahvalio se Hrvatskoj komori arhitekata na predloženih deset točaka za novi sustav prostornog uređenja, kao polazište za novi zakon o prostornom uređenju. 

Gradonačelnik Filip Zoričić je u svom obraćanju naveo primjer dobre prakse i suradnje Grada Pule s Društvom arhitekata Istre u provođenju arhitektonskog natječaja za dogradnju dječjeg vrtića Valmade te je najavio i novi krajobrazno urbanistički natječaj za zonu Pragrande.

„Pula je arhitektonski višeslojan grad od prapovijesti preko rimske povijesti, pa do recentne povijesti i moderne Hrvatske. Vi ćete imati priliku ovih dana vidjeti te primjere različitosti arhitekture“, rekao je gradonačelnik Zoričić.

Čestitao je Emilu Jurcanu na osvojenoj nagradi Bernardo Bernardi za rekonstrukciju Malog rimskog kazališta, jer je upravo ta nagrada bila povod da se stručni skup održi u Puli.

„Vi ste vizionari prostora u kojem živimo“, poručio je sudionicima stručnog skupa gradonačelnik Filip Zoričić zaželjevši svima ugodan boravak u Puli .

Predsjednica Komore Rajka Bunjevac rekla je da arhitektonska struka može i treba pomoći u ostvarenju ravnoteže između ekonomskog razvoja, socijalne pravde i zaštite okoliša. Arhitektonski projekti stavljaju javni interes za unapređenjem i očuvanjem hrvatskog nacionalnog prostora na važno mjesto, kako bi dobro upravljanje prostorom, očuvanje prirodnih resursa i povijesnog nasljeđa, koji su ključno za održivi razvoj, osiguralo i prosperitet zemlje.

"Dužnost arhitekata je da provode ove promjene i da definiraju njihove vrijednosne sustave, da nastupaju kao solidarna zajednica, koja osigurava kvalitetu građenja naše okoline", poručila je Predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata Mia Roth Čerina.