Novosti

22/03/2024

Gradonačelnik Filip Zoričić: Revitalizacijom željeznice Pula će ponovno biti povezana s Europom

"Green Istria 2030. Željeznice u Istri - nositelj integracije i zelenog razvoja" naziv je konferencije koja je o aktualnoj temi budućnosti željeznice održana danas, 22. ožujka 2004. godine u pulskom Grand Hotelu Brioni.

U prigodnom obraćanju okupljenima gradonačelnik Pule Filip Zoričić zahvalio je svima koji su uključeni promociju i afirmaciju projekta revitalizacije željeznica.

„Iz Beča se prije stotinu godina do Pule željeznicom putovalo šest sati. Vjerujem da će se do 2030. godine Pula opet na taj način i u tom vremenu, za toliko sati vožnje, biti povezana s tim gradom kao i s drugim europskim središtima“, kazao je gradonačelnik Filip Zoričić i istaknuo činjenicu da će obnovom cesta i željeznica Pula postati i važna brodska luka.  Gradonačelnik je izrazio nadu da će se uskoro krenuti u uređenje Zračne luke Pula, čime bi Pula bila još bliže Europi.

U ime organizatora konferencije, predsjednica uprave Novog lista Ankica Kruljac istaknula je kako je revitalizacija istarskih željeznica jedan od ključnih pitanja za budućnost zbog toga što će pozitivno poticati na gospodarski razvoj i napredak regije, a s druge strane zaustaviti negativni trend u uništenju okoliša.

„Kad govorimo o investicijama u istarsku željeznicu svakako treba reći da je s jedne strane cilj poticati razvoj gospodarstva, a paralelno s time stvoriti preduvjete za očuvanje prirodnih  resursa“, kazala je Kruljac.

Prigodnim riječima sudionicima konferencije obratili su se i potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Istarske županije Boris Miletić, zastupniku Europskom parlamentu Valter Flego, predstavnici BAT-a, HŽ Infrastrukture, HŽ Putničkog prijevoza i tvrtke Končar – Električna vozila.