Novosti

22/03/2024

Svečano obilježen Dan Zaklade za sport

U Poduzetničkom centru Coworking u petak, 22. ožujka 2024. svečano je obilježen Dan Zaklade za sport Grada Pule na kojem su se odazvali državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske Josip Pavić, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, gradonačelnik Pule Filip Zoričić sa suradnicima, Upravni odbor Zaklade za sport Grada Pule, gradski vijećnici, predstavnici donatora i sponzora Zaklade za sport, ravnatelji ustanova i škola te brojni sportaši i sportski djelatnici.

„Čestitke svim sportašima koji su koristili sredstva iz Zaklade. Ogromna zahvala svim donatorima koji su prepoznali pravi put jer ulaganje u sport je ono koje se višestruko vraća kroz zdraviju, sretniju i  uspješniju populaciju. Nažalost, nemaju svi sportaši tu sreću da će završiti i osvajati medalje na Olimpijskim igrama, ali to apsolutno ne znači da treba odustati, dapače, treba još više ulagati, još raditi na tome. Ova Zaklada je stvarno inovativna. Čestitke na ideji, još više na provedbi. U Ministarstvu smo imali upravo takvu ideju kad se pisao novi zakon, da što više toga ide direktno sportašima i njegovim trenerima, a u tome ste očito uspjeli. Čestitam svima na ovom danu i puno sreće i u budućnosti“, rekao je državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Josip Pavić.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša rekao je da se vrlo rado odazvao pozivu na Dan Zaklade za sport.

„Financiranje putem fonda Zaklade predstavlja inovativni model u Hrvatskoj. Kada ste sredinom 2022. godine osnivali Zakladu dosta je bilo skepticizma oko toga, ali Hrvatski olimpijski odbor bio je zaintrigiran jer ste pokrenuli nešto drugačiji i, poslije po pokazalo, učinkovit model potpore sportu. Značaj ovih plaketa za donatore je izuzetno velik jer se radi o kompanijama i pojedincima koji su shvatili društvenu odgovornost ulaganja u sport“, rekao je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić tom je prigodom izrazio zadovoljstvo zbog ostvarenja njegove velike želje da zaživi Zaklada za sport financiranjem sporta izvanproračunskim sredstvima.

„Među vama ima sportaša koji će sigurno ići na olimpijske igre i to govori o smjeru u kojem Pula ide kao sportski grad. Na svima nama je da vam budemo potpora. Ukoliko doista želimo biti grad djece i sporta, tada se svi zajedno moramo potruditi. Na nama je da ulažemo u sportsku infrastrukturu, obnovimo Pattinaggio i izgradimo još jednu dvoranu, obnovili smo SRC Veruda, ali ne do kraja, završavamo teren na Valkanama, obnovili smo pomoćne terene na stadionu Aldo Drosina, očekuje nas ulaganje u novi travnjak na stadionu, semafor i ogradu. Do svakog kluba jednako nam je stalo“, naglasio je gradonačelnik Zoričić dodavši kako očekuje da će Zaklada za sport ove godine dodijeliti više od 100 tisuća eura.  

Predsjednik Upravnog odbora Zaklade za sport Elvis Peršić govorio je o misiji Zaklade te spomenuo kategorije u kojima su dodijeljene potpore Zaklade u 2023. godini te za zapažene uspjehe sportaša i klubova.

„Naša je misija pružiti potporu kvalitetnim sportskim programima, direktno, brzo i efikasno onako kako zahtjeva vrhunski rezultat kao i onima koji su naša budućnost, mladi i perspektivni sportaši u koje  trebamo uložiti i pružiti im šansu da budu konkurentni u svom sportu. S budžetom od 77.450 eura pomogli smo u realizaciji 50 programa kroz dva javna natječaja. Teško je izdvojiti najbolje i pohvaliti svakog korisnika posebno. Ponosni smo na sve koji su ušli u ovu priču s ciljem razvoja pulskog sporta s ciljem postizanja vrhunskih rezultata koji će sportski oplemeniti Pulu, Istru i Hrvatsku u cjelini što svjedoči sve veći ulazak naših sportaša u nacionalne selekcije i reprezentacije“, rekao je predsjednik Elvis Peršić, zahvalivši donatorima i sponzorima Zaklade na potpori i povjerenju, Gradu Puli na podršci i svima onima koji svojim rezultatima pridonose pulskom sportu.

Tom su prigodom dodijeljene plakete sponzorima i donatorima Croatia osiguranju, Zagrebačkoj banci, Duranu, Cestama, Zajedničkom ugostiteljskom obrtu Veli Vrh Edo Ramić i Emanuela Kovačić, Oliveru Orliću, članovima upravnog odbora Zaklade za sport Grada Pula – Pola Matei Sagadin, Elvisu Peršiću i Enveru Šeperoviću.

Zahvalnice su dodijeljene najuspješnijim klubovima i sportašima: MNK Stanoinvest Futsal Pula, Elizabeti Crnković, Marku Džinu, Tediju Leonardelliju, Mateu Matteoniju, Ivanu Čeliću, Dani Klačaru, Koturaljkaškom klubu Uljanik te Gimnaziji Pula i Ekonomskoj školi Pula za izvrsne rezultate u školskom sportu.