Novosti

26/03/2024

Održana Skupština Turističke zajednice: U 2023. ostvareno četiri posto više noćenja

Danas, 26. ožujka održana je redovna Skupština Turističke zajednice Grada Pule na kojoj je usvojeno Izvješće o izvršenju programa rada za 2023. godinu, Izvještaj o radu Turističkog vijeća i izvještaji revizije.

Moglo bi se reći za 2023. godinu da je prva „normalna“ godina, ali je to značilo i povratak u konkurenciju svih turističkih tržišta. U 2023. godini ostvareno je 2.247.191 noćenja što je četiri posto više nego 2022. godine. Daleko najviše noćenja kao i prethodnih godina ostvarili su gosti iz Njemačke (590.785 noćenja) što je smanjenje od osam posto u odnosu na prehodnu godinu. Iako je zabilježeno smanjenje od 8 posto, što je i bilo za očekivati nakon povratka svih destinacija na tržište, uspoređujući ih s 2019. godinom (491.964) možemo vidjeti rast od 20 posto naspram predpandemijske godine. Po broju noćenja sljedeći su gosti iz Italije s 156.753 noćenja, domaći gosti s 155.589 noćenja, Austrijanci s 154.355 noćenje, Poljaci s 115.169 noćenja, Slovenci s 112.737 noćenja i Britanci s 75.989 noćenja. Sve navedene zemlje imale su povećanje noćenja, ali najznačajniji rast broja noćenja od 22 posto imali su gosti iz Poljske.

Ako pogledamo ostvarenje noćenja po kapacitetima vidljivo je da su svi objekti imali rast noćenja. Hoteli su zabilježili rast od sedam posto, zatim kampovi šest posto, hosteli, sobe i kuće za odmor i plovni objekti pet posto, a najmanji rast u komercijalnim objektima imali su mali iznajmljivači dva posto i turistički apartmani, turistička naselja jedan posto. Ako uzmemo u obzir da se broj kreveta kod malih iznajmljivača povećao za sedam posto onda ne psotoji rast noćenja u objektima već samo zbirno.

U 2023. godini Turistička zajednica Grada Pule uz podršku Grada Pula organizirala je realizaciju koncerata i animacije gladijatora po ulicama i trgovimam te manifestacije Dane antike, Visualiu i Pula maraton. Prvi je put organiziran i Pula Jazz Waves festival.

Osim ljetnih koncerata, animacija i većih manifestacija, tijekom godine Turistička zajednica Grada Pule je sufinancirala održavanje 100-tinjak manifestacija kulturnog, zabavnog i sportskog karaktera. Pored sufinanciranja manifestacija, Turistička zajednica je organizirala manifestacije i događanja u suradnji s javnim i privatnim subjektima (Ljetni koncerti i zabava, Ljetni sajam obrtnika, Dođi u park, Martinje, Vinari za Uskrs, Potraga za karnevalom).

Zajedno sa Udruženjem obrtnika Pula, trgovcima, ugostiteljima i Hrvatskom gospodarskom komorom svi događaji su aktivno promovirani na društvenim mrežama Pula gradski đir. Sa klasterom je organizirana edukacija za iznajmljivače na temu poreznih obaveza, a zajedno s Hrvaskom gospodarskom komorom i Agencijom za ruralni razvoj Istre edukacije za ugostitelje.

U Verudela Art Parku uz suradnju s Gradom Pula financirana je nabava dodatnih klupa koje će biti postavljene  u park nakon dodatnog uređenja zelenila.

U travnju je u suradnji sa Gradom Pula i Pula Film Festivalom organizirana manifestacija Dođi u park. Veliki interes pobudilo je otvaranje Malog rimskog kazališta, nakon njegove rekonstrukcije. Organizirano je  Pulsko kulturno ljeto u Malom rimskom kazalištu i Areni u skopu kojeg će se nuditi kvalitetan kulturni program u organizaciji Grada Pule, Arheološkog muzeja Istre i Turističke zajednice Grada Pule.

Advent u Puli se kao i prethodne godine organizirao na potezu od Giardina do Foruma Posjećenost je bila velika a vidljivo je bilo zadovoljstvo ponuđenim raznolikim koncertnim programom.

Zajedno s Društvom osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre i s Udruženjem obiteljskog smještaja Istre, Turistička zajednica Pule, zajedno s klasterom nastavila je rad na projektu ACCESS kojim se želi potaknuti prilagodbu smještaja za osobe s tjelesnim invaliditeom, ali i prikupiti informacije o proizvodima, uslugama i ostalome dostupno osobama s tjelesnim invaliditetom. Također se financirao prvi dio ploče plana Pule za slijepe koji će se staviti na info punkt turističke zajednice.