Novosti

08/04/2024

Započela sadnja ukrasnog bilja u kišnim vrtovima i održana radionica orezivanja maslina

Na Gradinskom usponu u Puli održana pokazna vježba orezivanja maslina u suradnji Pula Herculanee i Eko udruge Maslina iz Pule.

U akciji su sudjelovali djelatnici Hortikulture Pula Herculanee kao i brojni zainteresirani građani koji su mogli naučiti zanimljivosti iz područja maslinarstva od stručnjaka Edija Družetića, člana udruge Maslina koji je odgovarao na postavljena pitanja kroz praktičan rad. Osim osnova orezivanja maslina svi zainteresirani mogli su vidjeti i naučiti kako uspješno nacijepiti maslinu.

Ova je pokazna vježba nastavak višegodišnje suradnje Pula Herculanee i Udruge Maslina s ciljem promidžbe maslinarstva i edukacije građana koji svake godine pokazuju sve veći interes na ovoj i sličnim radionicama.

Djelatnici Hortikulture započeli su sa sadnjom ukrasnog bilja u kišnim vrtovima u Nazorovoj ulici. U kišni vrt preko puta Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije posađeno je stablo lipe te nadosađena živa ograda od lovora. Uza sam rub kišnog vrta prema stambenim objektima posađeno je dvadesetak sadnica crvenolisnog loropetaluma te pet sadnica brnistre i mahonije.

Pripremljena je površina za sjetvu cvjetne livade koja će tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci šarenilom livadnog cvijeća mamiti pčele i ostale korisne kukce. U kišnom vrtu na križanju Nazorove i Rovinjske ulice posađene je živica pitosporuma kao barijera prema obližnjoj stambenoj zgradi i parkiralištu, nadosađeno je i nekoliko sadnica lovora u nastavku već postojeće živice. U dnu kišnog vrta osim skupine abelija i cvjetne livade svoje mjesto pronaći će i zanimljivi agapantusi.

Kišni vrt na križanju Nazorove ulice i Ulice Marsovog polja bit će oplemenjen sadnjom mirta, gaure i perovskije i cvjetne livade. Ova sadnja je još jedan doprinos hortikulturnom uređenju grada tijekom proljetnih mjeseci.