Novosti

08/04/2024

Ma što će meni izbori: U Dnevnom boravku Rojca predavanje, diskusije i izložba za učenike i studente

Savez udruga Rojca u suradnji s najvećim news portalom za srednjoškolce i studente u Hrvatskoj Srednja.hr te pulskim srednjim školama i Sveučilištem Jurja Dobrile, u utorak 9. travnja u Dnevnom boravku Rojca, predstavit će događaj “Ma što će meni izbori!”.

Događaju će prisustvovati veći broj pulskih srednjoškolaca i studenata kroz niz aktivnosti, a uz podršku svojih profesorica, dio njih će prezentirati izborne procese u Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Tijekom ove superizborne godine, nove generacije birača imat će priliku prvi puta koristiti svoje građansko pravo i to na europskim, parlamentarnim i predsjedničkim izborima. Kako bi mogli donijeti što racionalniju odluku o važnosti davanja svoga glasa, razumjeti kako glasovanje može utjecati na društvo u kojem žive te kako bi im se približila kompleksnost izbornih procesa, kroz događaj “Ma što će meni izbori!”, pružit će im se jasne informacije.

S početkom u 9:30 sati, događaj će otvoriti zanimljivo predavanje prof. dr. sc. Berta Šalaja, nakon čega slijede vizualna predstavljanja vrsta izbora od strane studenata Sveučilišta Jurja Dobrile, pod mentorstvom prof. dr. sc. Kristine Afrić Rakitovac, potom učenika Srednje tehničke škole pod mentorstvom prof. Gordane Mofardin, a zatim i Ekonomske škole, pod mentorstvom prof. Vesne Fabris.

Program se nastavlja u 12:30 sati Mislionicom u sklopu koje će prof. Teodora Beletić predstaviti kratki film i izlaganje “Jesu li nam izbori dovoljni?” nakon čega slijedi World Café – interaktivna diskusija između posjetitelja i grupa izlagača s raspravama o tipovima izbora. Stečeno znanje učenici će moći provjeriti u brzinskom Kahoot! kvizu na temu izbornih procesa. Završna točka događaja je otvaranje izložbe radova učenika i studenata na temu izbora uz završnu riječ.