Novosti

09/04/2024

U Galeriji Novo otvorenje izložbe Hrvoja Hiršla

Udruga Metamedij i galerija Novo organiziraju izložbu ”Limit reprezentacije” Hrvoja Hiršla koje će biti otvorena u četvrtak, 11. travnja, u 20 sati u pulskoj galeriji Novo. Izložbu će biti moguće pogledati do 26. travnja.

Ova opsežna izložba predstavlja radove koji obuhvaćaju široki spektar medija: od crteža i slika, preko video dokumentacije performansa te svjetlosne instalacije na bazi kvantne optike. Pojedinačno, ovi radovi istražuju različite aspekte realnosti, percepcije i ljudskog iskustva. Zajedno, oni portretiraju odnos između prirodnog i tehnološkog svijeta kao dva prividna polariteta, ali u stvarnosti neodvojiva segmenta našeg postojanja. Izložba je dio šire teme "Limit reprezentacije" koju je umjetnik razvijao tijekom posljednjih pet godina, inspiriran istoimenim tekstom nastalim kao refleksijom na boravak u Max Planck Institutu. Fokus istraživanja je na granicama reprezentacije kroz prizmu naših osjetila i uma, naglašavajući kako naša percepcija stvarnosti nije izravna, već je filtrirana kroz slojeve iskustva, evolucije i kognitivne obrade. Autor uvodi ideju da je vidjeti zapravo dodirivati, s obzirom na to da je promatranje, na kvantnoj razini, čin interakcije. Raspravlja o ograničenjima ljudskih osjeta, koji primaju samo određeni raspon elektromagnetskih valova, te postavlja pitanje možemo li ''vidjeti'' ono što je izvan granica naših osjeta ili uma. Navodi da je reprezentacija istodobno pokušaj i nemogućnost potpunog viđenja stvarnosti.

Hrvoje Hiršl konceptualni je umjetnik iz Hrvatske. 2012. godine nominiran je za nagradu Radoslav Putar za najboljeg hrvatskog umjetnika u dobi do 35 godina. Dobitnik je stipendija ARTeCHÓ ( Art, Economy & Technology fellowship), HDLU AIR 2023 (Leipzig), Crossing Parallels 2021 (Delft), Bildraum Studio 2021 (Beč), DordtYart Artists in Residence 2015. (Dordrecht), TRIBE Residency 2013. (Istanbul, Prag i Ljubljana) te Kulturkontakt Artists in Residence 2012. (Beč). Godine 2012. bio je sudionik izložbe Documenta (13) u Kasselu kao dio programa AND AND AND. Jedan od Hrvatskih predstavnika na Bijenalu Dizajna u Londonu 2016. U 13 godina umjetničkog djelovanja imao je 17 samostalnih i preko 40 grupnih izložbi.