Novosti

30/04/2024

U subotu 6. susret zborova ''Višeglasni zagrljaj''

U subotu, 4. svibnja 2024. s početkom u 20:00 sati, u prostoru Europskog centra za mir i Razvoj UN-a (ECPD-a) održat će se 6. Višeglasni zagrljaj, prijateljski koncert zborova u organizaciji mladog po stažu, no višestruko nagrađivanog Mješovitog pjevačkog zbora Cantus PoPuli, a koji djeluje pod vodstvom dirigentice i osnivačice zbora Tatjane Merkl.

Susret zborova se od 2017. godine tradicionalno održava u tjednu u kojem se obilježava Dan Grada Pule te je zamišljen kao ugodno glazbeno druženje posvećeno svim ljubiteljima glazbe, kako pulskoj publici, tako i njezinim gostima.

Prethodnih godina nastupili su poznati i nagrađivani zborovi i vokalne skupine iz Hrvatske kao što su Vokalni studio Rijeka, Vokalna skupina Istravaganti iz Umaga, Gospel zbor Sunce iz Zagreba, Komorni zbor Rubino iz Rovinja, Vokalna skupina "Umole" iz Pićna, Mješoviti pjevački zbor "Gimpl" iz Ravne Gore ženski pjevački zbor Neo iz Labina, Vokalna Skupina “Arete” iz Konjščine, riječki pjevački zbor Sempre Allegro i dugovječni zbor Hrvatskog glazbenog društva Zvijezda Danica iz Kraljevice, a uz njih gostovali su i Slovenci – oktet Aljaž iz Pobegi kraj Kopra te Vokalna skupina Domen iz Ljubljane.

Uz domaćina će ove godine nastupiti i MVS „Nešpula“ osnovana je 2006., a od 2014. djeluje kao samostalna udruga. Nešpula je drvo, vrlo karakteristično u Mediteranskom području, u čijem nazivu se krije ime grada iz kojeg skupina djeluje; „NešPULA“. Održala je mnoštvo koncerata diljem Hrvatske i Europe te djeluju na mnogim međunarodnim natjecanjima, gdje osvajaju visoka priznanja - 15 zlatnih, 7 srebrnih i jednu broncu, te nekoliko posebnih priznanja za promociju istarske i hrvatske folklorne glazbe. Surađivala je s renomiranim glazbenicima: Brunom Krajcarom, grupama Dogma i Nola, skladateljem filmske glazbe Ozrenom Glasserom te MO Đelom Jusićem. Sudionici su projekta Istra Inspirit, gdje, osim što pjevaju i glume, odličnu suradnju imaju s Teatrom „Naranča“. 2017. godine snimljena je i autorska pjesma „Probudi me“ za koju je potpisan ugovor s izdavačkom kućom Menart. Repertoar im je raznolik - njeguju istarsku narodnu i dalmatinsku klapsku pjesmu, gospel ili crnačku duhovnu pjesmu, obrade evergreena i popularnih skladbi, polifoniju, te renesansnu glazbu.

Vokalna skupina „Ad Libitum“ Zajednice Talijana Brtonigla nastala je u listopadu 2010. godine, a od 2021. godine njome rukovodi učiteljica Dionea Sirotić. Skupina broji šest djevojaka, a do sada su nastupale diljem Hrvatske, u Italiji, Austriji, Švedskoj i Americi. Repertoar im se temelji na a cappella izvedbi djela različitih glazbenih žanrova. 2012. djevojke su pohađale masterclass kod Diega Caravana, član poznate talijanske grupe „Neri per caso“, a 2013. provele su studijski odmor u Švedskoj Laponiji. 2022. donosi ispunjenje snova - nastup u Queensu u New Yorku zahvaljujući suradnji s folklorističkom udrugom Vecia Trieste. U dva navrata dobile su počasno priznanje na likovno-kulturnom natjecanju „Istria Nobilissima” Talijanske Unije Rijeka i Narodnog sveučilišta u Trstu, nagrađene su za najbolju interpretaciju pjesme istarskog skladatelja na smotri "Naš kanat je lip", a Općina Brtonigla dodijelila im je nagradu za promicanje kulture. Osvajaju i dva zlata i pehara na međunarodnom natjecanju Chorus Inside u Rovinju i Rimu. U ljeto 2017. zajedno s još 94 zbora iz cijeloga svijeta sudjelovale su na 20. izdanju Alta Pusteria International Choir Festivala. Vraćaju se u Val Pusteriji i ove godine u lipnju.

Komorni moški pevski zbor „Davorina Jenka“, Cerklje (Slovenija) ušao je u 65. godinu djelovanja. Zbor čuva tradiciju profinjenog muškog pjevanja, donosi slušateljima posebno slovenske pjesme i čvrst je stup kulture u slovenskom, regionalnom i domaćem okruženju ispod Krvavca. Njihova se kvaliteta redovito provjerava na revijama i natjecanjima, a voditeljica zbora Neža Križnar Ristič lani je osvojila treće mjesto na Međunarodnom natjecanju Aegis Carminis u Kopru. Bliske su im zborske razmjene. Njihove redove pojačalo je dosta mladih pjevača - spoj iskustva i mladenačke iskričavosti osigurao je ne samo opstanak zbora, već i razvoj i plemenitoj konzervativnosti pridodavanje modernijih pjevačkih pristupa.

Domaćini i ovogodišnji gosti su za posjetitelje pripremili šarolik i atraktivan repertoar te energične izvedbe u kojima će pulska publika zasigurno moći uživati.

MPZ Cantus PoPuli zahvaljuje ECPD-u na podršci i što je ustupanjem svojeg prostora omogućio održavanje ove kulturne manifestacije. Također zahvaljuje i Turističkoj zajednici grada Pule na podršci i sponzorstvu. Ulaz na koncert je besplatan.