Novosti

06/05/2024

Održane dvije tematske radionice Pragrande - Zeleno srce grada

Grad Pula - Pola nastavlja s aktivnostima pripremne faze izrade Programa za raspisivanje natječaja za urbanističko-krajobrazno uređenje zone Pragrande. Tim su povodom, nakon prikupljanja ideja, prijedloga i mišljenja građana putem kutija postavljenih u sjedištima Mjesnih odbora i prostorijama Grada Pula - Pola te putem otvorenog maila zelenosrce.pragrande@pula.hr,održane dvije tematske radionice koje su uključile sektorske stručnjake kao i predstavnike građana te civilnog društva.

Izrada Programa za raspisivanje natječaja za krajobrazno uređenje zone Pragrande temelji se na participativnom pristupu kako bi se identificirao potencijal prostora koristeći proaktivan pristup, poput organizacije fokus grupa s lokalnim stanovništvom, odnosno radionica s različitim skupinama dionika, od relevantnih stručnjaka i institucija, do predstavnika privatnog i civilnog sektora s ciljem da svaki dionik ima priliku aktivno sudjelovati u izradi ovog značajnog strateškog dokumenta.

Moderatorice fokus radionica i ovlaštene izrađivačice Programa za raspisivanje natječaja, ovlaštena arhitektica Maja Kireta i izv.prof.dr.sc. Ines Hrdalo s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, istaknule su važnost dobre pripreme Programa natječaja koja znatno utječe i na odaziv natjecatelja u sklopu natječaja za urbanističko-krajobrazno uređenje zone Pragrande.

Posebna pažnja svakako je posvećena i građanima Grada Pula - Pola kako bi njihove ideje rezultirale odgovorom na pitanje „Kakav Pragrande želimo?“.

Stručna radionica održana je u Komunalnoj palači na kojoj su nazočili su predstavnici Grada, predstavnici gradskih komunalnih poduzeća, predstavnici Društva arhitekata Istre, kao i  stručnjaci u tematici oborinske odvodnje zbog specifičnosti područja. Putem live streama na radionici su sudjelovali predstavnici Arhitektonskog fakulteta, stručnjaci iz dijela održive arhitekture i permakulturnog dizajna te osnivač „zelene knjižnice“.  Istaknuta je važnost prethodne analize područja kroz ispitivanje geomehanike, hidroloških uvjeta i analiza ostalih specifičnosti područja vezanih za zonu Pragrande.

Druga radionica za predstavnike Mjesnih odbora i udruga održana je u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc. Organizirana je kao interaktivna radionica korištenjem metode „Opera“ u kojoj su svi sudionici iznosili svoje ideje uz njihovo argumentiranje. Sve su ideje u okviru radionice bodovane od strane  sudionika kako bi dale smjernice i najbolje prijedloge za uključivanje u Program raspisivanja natječaja. Po završetku radionice, moderatorice su istaknule prijedloge koji su dobili najviše bodova: uređenje korita, smanjenje građevinske zone, ukidanje ceste kroz Pragrande, povezivanje Paragrandea putem pješačkih i biciklističkih staza sa gradom, zaštita divlje faune i divlji botanički park.

Podsjetimo, građani mogu i dalje dostavljati svoje prijedloge, ideje i mišljenja kako je i Pozivom određeno, u za to planirane kutije postavljene u sjedištima mjesnih odbora i/ ili putem e-maila, kao i na plakatu u prizemlju Grada Pula - Pola, Forum 2.