Novosti

06/05/2024

Grad Pula u sklopu programa Obzor Europa oplemenit će Znanstveni i Društveni vrt autohtonim biljem

Kroz provedbu projekta BOLSTER održavaju se radionice i edukacije

U sklopu programa Obzor Europa Grad Pula, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule i Gimnazija Pula sudjeluju na projektu BOLSTER kojeg vodi Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija. BOLSTER (Bridgeging Organizations and marginalized communities for Local Sustainability Transitions in Europe) uključuje 12 ključnih istraživačkih partnera i još 23 pridružena partnera iz cijele EU, uključujući institucije znanja, vladine institucije, nevladine organizacije te članove poslovne zajednice.

Cilj projekta BOLSTER, čiji je glavni koordinator Sveučilište iz Tilburga, Nizozemska, je razumjeti kako na marginalizirane zajednice utječu politike povezane s EGD-om i povećava li njihovo uključivanje u procese donošenja odluka potporu tranzicijskim planovima. Projekt se financira iz europskog istraživačkog fonda Obzor Europa u iznosu od 3,8 milijuna eura. U sklopu projekta Grad Pula koordinira brojne aktivnosti, zajedno s Gimnazijom Pula te Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

Prva aktivnost projekta, odnosno dvodnevna radionica održana je u petak, 3. svibnja 2024. na Brijunima koja je imala za cilj educirati učenike Gimnazije Pula o bogatstvu aromatičnog i autohtonog bilja te im predati praktična znanja o sadnji i održavanju ovih biljaka. Na otočju Brijuni učenici su dobili potrebno znanje o navodnjavanju na Brijunima i uzgoju aromatičnog bilja te ujedno znanja o morskoj flori i fauni i kopnenog flori i fauni na području Brijuna. Ova radionica predstavljala je jedinstvenu priliku za učenike da se aktivno uključe u učenje o flori Brijuna te steknu praktična znanja koja će kasnije implementirati u Društvenom vrtu kod razvoja sustava za navodnjavanje.

U sklopu aktivnosti projekta održat će se još nekoliko radionica te će se stečeno znanje prenositi dalje putem radionica i edukacija u koje će biti uključeni različiti članovi lokalne zajednice, kao i mladi. U organizaciji Zaklade Istra radionicu o ljekovitom bilju održat će ErboIstra 24. svibnja u Društvenom vrtu.  

Istoga dana održat će se i radionica Gimnazije Pula u Znanstvenom vrtu, koja za cilj ima predstaviti učenicima Znanstveni vrt te ojačati svijest o važnosti očuvanja bioraznolikosti jačanjem volonterskog duha i poticanjem aktivnog sudjelovanja u zajednici.

Nadalje, u sklopu aktivnosti projekta učenici izborne nastave Gimnazije Pula iz informatike i robotike osmislit će sustav za navodnjavanje za Društveni vrt s mogućnosti aktiviranja zalijevanja na daljinu. U Društvenom vrtu prepoznao se veliki problem navodnjavanja tijekom ljeta te bi se ovim rješenjem navedeni problem riješio. Planira se ugraditi sustav navodnjavanja koristeći mikrokontroler koji se spaja na Internet te šalje podatke o vlažnosti tla i temperaturi te omogućava da se proces navodnjavanja pokrene iz udobnosti doma. Solarni panel bi osigurao punjenje baterije za vrijeme sunčanih dana te bi vrt bio samoodrživ.

Projekt će oplemeniti dva vrta - Društveni vrt i Znanstveni vrt - bogatstvom autohtonog bilja, kroz sinergiju edukacija, radionica i aktivnog sudjelovanja lokalne zajednice. Oplemenjivanjem vrtova autohtonim biljem uljepšava se prostor i doprinosi očuvanju prirodnog bogatstva te se stvara zdravija i održivija zajednica.

Sve navedene aktivnosti dio su aktivnosti „Re-Activate campaign: Community projects - mini projects“ koji su, Grad Pula u suradnji s Gimnazijom Pula te Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule, prijavili prema Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija.