Novosti

13/05/2024

Langobardska sjena nad Istrom" - predavanje Maurizia Levaka

Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli tijekom 2024. godine obilježava 30. godišnjicu osnutka ciklusom javnih predavanja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, u kojem profesori Odsjeka izlažu na teme kojima se bave u svom znanstvenom i nastavnom radu.

Treće predavanje u nizu, naslovljeno Langobardska sjena nad Istrom: političke suprotnosti i kulturna prožimanja u ranom srednjem vijeku  održat će Maurizio Levak u utorak, 14. svibnja 2024. u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula. Program počinje u 18 sati i ulaz je slobodan.

O predavanju:

U predavanju će biti govora o promjenama koje su obilježile Istru u ranosrednjovjekovnim stoljećima, s osobitim osvrtom na odnose s Langobardima, germanskim narodom koji je s prostora današnje Furlanije snažno utjecao na političke i društvene prilike na istočnojadranskom prostoru.

O predavaču:

Maurizio Levak je povjesničar, predstojnik Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta pulskog sveučilišta, suosnivač i dugogodišnji predsjednik Istarskog povijesnog društva te glavni urednik znanstvenog časopisa Histria. Glavno mu je polje znanstvenoga interesa kasnoantička i ranosrednjovjekovna povijest sjevernojadranskoga područja.