Novosti

13/05/2024

U petak započinju Dani antike

I ovoga svibnja održat će se tradicionalna manifestacija ”Dani antike" koja će se u dvodnevnim terminima petkom i subotom odvijati do kraja mjeseca. Bogat program obuhvaća kazalište, ples, glazbu i gastronomiju koja će kroz predstave, radionice i raznorazna događanja Pulu, grad prepoznatljiv upravo po svojoj antičkoj baštini nakratko vratiti u vrijeme staroga Rima.

Kroz tematski događaj ”Dašak rimskog carstva“ žive slike antičke Pule u sadašnjem trenutku vratit će nas u daleku prošlost 17., 24. i 31. svibnja.

UBI TU GAIUS, EGO GAIA - “Gdje god ideš ti i ja ću s tobom“ ključne su riječi antičkog vjenčanja i lijepa poruka antičke Pule koja će događati na najljepšem gradskom Trgu Forumu gdje će u potrazi za antičkom ljepotom (quaestio de pulchritudine antiqua), a u čast  antičkog vjenčanja, publika uživati i vrlo aktivno sudjelovati tijekom cijele manifestacije. Na taj način stvarat će jedno novo zajedništvo ugradivši svoje misli, emocije i iskustva.

Novosti ovogodišnjeg izdanja koji će probuditi sva čula su: mirisna aura žena  - tajna jednog balzamarija (odor feminae – secretum balsamarii), zvukovi antike (soni antiqui), okusi antike (gustus atiquitatis).

Kroz metodu story tellinga prikazat će se običaji i tradicija koja je prethodila rimskom vjenčanju (nuptia romanae). Naime, u antičko je doba čin vjenčanja bio je izražen preciznom izjavom koja je glasila: ”Ja uzimam tebe kao ženu (ili muža) i obećavam ti vjernost u dobrim i zlim situacijama.“  Samom su braku prethodile zaruke, koje su se pripremale mjesecima, čak i godinama prije samoga čina vjenčanja.  Uz određene  glazbene i plesne performanse ispred impresivnog Augustovog hrama kroz living history publika će doživjeti poseban oblik povezivanja i slavlja.

Radionica Art and Wine  - antički motivi (Ars Vinumque) poziv je na aktivno sudjelovanje i osobni dodir s prošlošću, dok gladijatorska oštrica (hasta) kao završnica manifestacije kroz borbu gladijatora u pulskoj Areni, predstavlja vrijedan dio tri tisuće duge povijesti grada i njegove okolice.

Ne propustite antičku Pulu i doživite dašak Rimskog carstva koji se i ove godine odvijaju pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Pule.