Novosti

14/05/2024

Kroz projekt FORTIC Grad Pula po prvi put vodeći partner u Programu prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska 2021. – 2027.

Grad Pula vodeći je partner projekta FORTIC „From remains Of the war to the aRchiTecture of peace in cross-border area of Italy-Croatia“ u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg  Italija – Hrvatska 2021. – 2027. koji je, u nazočnosti partnera, danas predstavljen u Komunalnoj palači.

„Kroz projekt FORTIC, vrijedan više od 2 milijuna eura, od kojih gotovo 500 tisuća eura ide Gradu Puli, ostvaruje se vrlo važna prekogranična suradnja. Raduje me razmjena iskustava i znanja među partnerima iz različitih država i institucija i sve to uz znanstveni okvir. U Gradu Puli posebna pažnja bit će posvećena tvrđavi Fourt Bourguignon za koju se planira izraditi dokumentacija kao podloga za daljnje intervencije u narednom razdoblju. Grad Pula želi očuvati i valorizirati Fort Bourguignon poštujući kulturnu i prirodnu baštinu, uz naglasak na održivost lokacije. Reinterpretacijom, Fort Bourguignon postao bi centralno mjesto interpretacije kulturnog nasljeđa, ali i mjesto oživljavanja povijesnih događaja, doživljaja i iskustava na usluzi građanima, posjetiteljima, turistima i svim budućim generacijama“, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić naglasivši kako i projekt FORTIC doprinosi epitetu Pule kao gradu kulture.

Projekt FORTIC započeo je provedbu aktivnosti inicijalnim sastankom koji se 13. i 14. svibnja 2024. godine održava u Puli. Dvodnevni događaj u Komunalnoj palači okupio je projektne partnere kako bi se postavili čvrsti temelji za daljnji rad na projektu.

Uz Grad Pulu kao vodećeg partnera, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Javna ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik i Grad Korčula partneri su na projektu s hrvatske strane, dok su partneri sa talijanske strane Općina Vieste, Općina Cervia i Sveučilište Caˊ Foscari iz Venecije.

„Razvoj održivog turizma prekograničnog područja Italije i Hrvatske koji je u ovom projektu vezan uz očuvanje kulturne baštine i njezinu promociju u turističke svrhe predstavlja još jedan u nizu projekata kojima se povezujemo u međunarodnom partnerstvu. Nastavljamo suradnju sa Sveučilištem Ca' Foscari iz Venecije u provedbi istraživanja i korištenju rezultata u lokalnoj zajednici. Fakultet ekonomije i turizma u ovom projektu sudjeluje u organizaciji međunarodnih ljetnih škola za studente, međunarodne konferencije, niza javnih događanja te u izradi dokumentacije za obnovu tvrđava i razvoj programa koji će se u njima održavati. Sudjelovanjem u ovom projektu nastavljamo s jačanjem naših ljudskih i financijskih kapaciteta, a studentima i nastavnicima omogućujemo rad u poticajnom međunarodnom okruženju“, kazala je izv. prof. dr. sc. Ksenija Černe, dekanica Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Cilj projekta je razvoj prekogranične suradnje te razmjene znanja i prijenosa dobrih praksi uspješnih modela upravljanja kulturnom baštinom kao temeljem za razvoj održivog turizma u okviru prioriteta 4. Kultura i turizam za održivi razvoj ovog Programa.

„Za Tvrđavu kulture Šibenik, projekt FORTIC posebno je značajan jer predstavlja prvi projekt u programu prekogranične suradnje Italija - Hrvatska, što otvara put za jačanje novih partnerstava i suradnji. Ovaj oblik suradnje ključan je jer omogućuje pristup resursima i znanju iz različitih područja, što je važno za unapređenje rada ustanove i daljnji razvoj kulturnih projekata. U sklopu projekta FORTIC, bit će izrađena dokumentacija za prezentaciju sjeveroistočne kule Tvrđave sv. Mihovila, dodatno opremanje Kampusa na Tvrđavi sv. Ivana te studija/analiza socioekonomskog učinka Tvrđave kulture Šibenik u razdoblju 2014. - 2024. godine, kao i Integrirani plan upravljanja šibenskim tvrđavama do 2030. godine“, pojasnila je Gorana Barišić Bačelić, direktorica Tvrđave kulture Šibenik.

Uz navedene partnere na projektu sudjeluju i pridruženi partneri koje čine Škola za odgoj i obrazovanje Pula, Turistička zajednica Grada Korčule te venecijanska udruga UNPLI Veneto koja ima za cilj, između ostalog, snažnu turističku promociju na lokalnoj i regionalnoj razini na području regije Veneto.

„Projekt FORTIC predstavlja aktivni pristup očuvanju tradicije i kulturne baštine, istovremeno potičući prekograničnu suradnju i razvoj inovativnih strategija za unapređenje kulturnog turizma. U nastojanju da očuva svoju bogatu kulturnu baštinu i promovira održivi turizam, Grad Korčula sa zadovoljstvom sudjeluje kao partner na projektu. Grad Korčula će provesti detaljno istraživanje starog grada Korčule i njegove okolice kako bi identificirao ključne elemente kulturne baštine. Osim toga, izradit će Plan razvoja kulturne baštine, koji će obuhvatiti sve kulturne resurse grada i definirati strategiju za održivo, zeleno i digitalno korištenje tih resursa. Razmjenom najboljih praksi s partnerima, Grad Korčula će steći nova saznanja i alate koji će doprinijeti održivom i odgovornom upravljanju bogatom kulturnom baštinom“, rekao je ­­­­­predstavnik Grada Korčule Ivica Martinović.

Za Odjel za ekonomiju Sveučilišta Ca' Foscari u Veneciji projekt FORTIC značajna je prekretnica u praćenju i kapitalizaciji prethodnih projekata, uspješno provedenih u jadranskom bazenu, također konsolidirajući dugogodišnju uspješnu bilateralnu i multilateralnu suradnju inicijativa i projekata prvenstveno s Gradom Pulom i drugim relevantnim hrvatskim institucijama.

„Baština utvrda ima neizražene potencijale zelenih i digitalnih tehnologija kao što je metaverzum koji će potaknuti nove tipologije održivog iskustvenog turizma. Istodobno će se razviti i aktivirati poslovni ekosustav FORTIC koji će stvoriti uvjete koji omogućuju pametne modele održivog upravljanja turističkom destinacijom uzimajući u obzir višenamjenske mogućnosti ponovne upotrebe lokacija utvrda, kapitalizirajući lekcije naučene od upravljanja i valorizacija fortifikacijskih objekata koju provodi Grad Venecija“, naglasio je Daniele Sfera s venecijanskog sveučičlišta te kao primjer naveo Forte Marghera, kojom upravlja Zaklada Forte Marghera i njen Studijski centar za valorizaciju vojnih arhitektura i obrambenih sustava, gdje se nalazi i Centar znanja EFFORTS) i regija Veneto (Maksimilijanov toranj sv. Erazma).

Projekt FORTIC posebno je značajan i za općinu Cervia jer predstavlja priliku za umrežavanje s drugim gradovima jadranskog područja koji dijele zajedničke ciljeve očuvanja kulturne baštine i unapređenja, u okviru načela održivog razvoja.

„Zahvaljujući ovom projektu Općina Cervia imat će priliku produbiti znanje o svojoj fortifikacijskoj baštini koju uglavnom predstavljaju ostaci obrambenih artefakata iz Drugog svjetskog rata. Korištenje ICT-a i metaverzuma proširit će dostupnost ovoj baštini, koja će biti predmetom nove kulturne ponude u perspektivi promicanja mira u svijetu, što je danas važan koncept više nego ikada“, smatra Simona Melchiorri iz talijanske Općine Cervia.

Kroz planirano trajanje projekta, od 1. travnja 2024. do 30. rujna 2026. godine, brojnim će se aktivnostima i sa snažnim naglaskom na prekograničnu suradnju, raditi na području održivog kulturnog turizma uz nezaobilazno očuvanje tradicijske baštine.

Od ukupnih 2.135.773,60 eura vrijednosti projekta FORTIC, 476.175,00 odnosi se na Grad Pulu, od čega je 380.940,00 eura bespovratnih sredstva EU.