Novosti

14/05/2024

Kravata oko Arene - donacija slike Gradu Puli

U povodu 20. obljetnice jedinstvene instalacije Kravata oko Arene njezin autor, profesor Marijan Bušić ujedno i ravnatelj ustanove Academia Cravatica, darovao je Gradu Puli sliku "Kravata oko pulske Arene". Gradonačelniku Filipu Zoričiću sliku je predao Dino Bedrina, bivši dugogodišnji glavni tajnik, sada vanjski suradnik ustanove Academia Cravatica. Zahvalivši na donaciji, gradonačelnik je izrazio otvorenost za daljnju suradnju na realizaciji prigodnih programa svečanog obilježavanja Dana kravate u Puli.

Podsjetimo, 18. listopada 2003. godine oko pulske Arene svezan je čvor najveće kravate na svijetu. Mnoštvo građana Pule pratilo je  i  sudjelovalo u tom spektakularnom događanju. Više od milijardu ljudi vidjelo je putem svjetskih televizija vijest o tom jedinstvenom događaju koji je simbolički povezao antiku (naš amfiteatar) i suvremeno doba (kravata), a Hrvatsku predstavio svijetu kao Domovinu kravate. Bila je to dosad najveća promidžba Pule i Hrvatske u svjetskim razmjerima. Cijelo događanje bilo je popraćeno novim ostvarenjima pulskih i istarskih likovnih umjetnika, književnika i glazbenika. Crvenom bojom ove mega-kravatesvijetu su prenijete poruke zajedništva i suživota svih naroda i kultura.

Pet godina kasnije (2008.), Hrvatski sabor jednoglasno je proglasio 18. listopada Danom kravate u RH, koji se od tada svečano obilježava u brojnim sredinama u Hrvatskoj i svijetu. 

Grad Pula i Istarska županija od početka podržavaju prigodne kreativne programe obilježavanja Dana kravate, koji su osobito zaživjeli u nekim pulskim srednjim i osnovnim školama.