Novosti

15/05/2024

„AI U FOKUSU“ – 3. izdanje ICT konferencije LET'SGROW!

Danas, 15. svibnja u Hotelu Park Plaza Histria u Puli održava se 3. izdanje konferencije „Let'sGrow“ na temu „AI u fokusu“ u organizaciji Udruge ICT Istria. S rastućim utjecajem umjetne inteligencije (AI) na sva područja života, ICT konferencija „Let'sGrow!“ ove godine predstavlja priliku za dublje istraživanje i raspravu o inovacijama, trendovima, ali i zabrinutostima koje oblikuju našu digitalnu budućnost. Posjetitelji različitih profila - od studenata i mladih stručnjaka do iskusnih istraživača i poslovnih lidera - okupili su se kako bi istražili ključne aspekte primjene AI-ja u različitim industrijama i sektorima. Kroz seriju predavanja i panela, sudionici su imali priliku produbiti svoje razumijevanje AI tehnologija, razmijeniti primjere najbolje prakse i iskustva te istražiti kako implementacija AI može transformirati njihove organizacije.

Sjajni pozdravni govori u prepunoj dvorani obilježili su otvaranje ICT konferencije „Let'sGrow!“. Svim posjetiteljima, obratili su se Danijel Benčić, predsjednik HGK – Županijske komore u Puli, Filip Zoričić, gradonačelnik Grada Pule, Elena Božac Ćujić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije i Dean Verbanac, predsjednik Udruge ICT Istria.

Ubrzani razvoj umjetne inteligencije (AI) ne samo da utječe na zajednicu, već i na javnu upravu. Je li poboljšao efikasnost javne uprave i doveo do pružanja boljih javnih usluga? Može li savršeni robot biti gradonačelnik, župan, dekan ili predsjednik udruge? Koja je uloga fakulteta u razvoju AI-ja? Odgovore na ova pitanja već u prvom panelu „AI u službi zajednice“ dali su, Filip Zoričić, gradonačelnik Grada Pule, Dean Verbanac, osnivač i direktor Intersoft Technologies te predsjednik Udruge ICT Istra, izv. prof. dr. sc. Darko Etinger, dekan Fakulteta informatike u Puli, Danijel Benčić, predsjednik HGK - Županijske komore u Puli i Ivan Glušac, pročelnik Upravnog odjela župana Istarske županije.

Istraženi su i primjeri pozitivnog i negativnog utjecaja AI-ja na društvo, uključujući poboljšanje efikasnosti javne uprave, pružanje boljih javnih usluga te zaštitu građanskih prava i sloboda. Također, istražila se uloga lokalne i regionalne samouprave u tome.

Aco Momčilović, istraživač umjetne inteligencije i predsjednik Global AI Ethics Institutea otkrio je zašto je AI naša budućnost, kako bi poslovi budućnosti mogli izgledati, koji rizici nas očekuju i kako se mladi mogu pripremiti i iskoristiti prilike koje nudi ova revolucionarna tehnologija.

U panelu „Umjetna inteligencija i čovjek: Humanistički, pravni i psihološki pogled“ u kojem sudjeluju odvjetnica Katarina Bulić Bestulić, Aco Momčilović, psiholog i predsjednik Global AI Ethics Instituta, povjesničar umjetnosti dr. sc. Ivan Matejčić, softverski inženjer Veljko Vuković iz IN2 Grupe te Martina Dodić iz Consonne prikazana je druga, ne-tehnička strana umjetne inteligencije. Umjetnu inteligenciju grade inženjeri i programeri te se ona često poima kao čisto tehničko pitanje - kako da je sagradimo još bolju i efikasniju. Međutim, može li umjetna inteligencija utjecati na naše poimanje čovjeka i ljudskosti? Može li savršeni stroj, koji se ponaša kao čovjek, biti čovjek? Hoćemo li razvojem umjetne inteligencije biti sretniji, ispunjeniji ili pravedniji? Može li umjetna inteligencija ikada zadobiti karakter božanskoga?

Uslijedit će kratki sessioni koji će predstaviti primjenu umjetne inteligencije u različitim područjima poslovanja. Stručnjaci kao što su Miško Macolić Tomičić, Mauricio Licul, Davor Rapić, Kristijan Opačak, Ivan Tadić i Melita Nikolčić podijelit će svoja iskustva iz prve ruke o korištenju AI-ja u marketingu, prodaji, korisničkoj podršci, ljudskim resursima, istraživanju te gamingu.

Marin Trošelj, predvodnik nove paradigme obrazovanja opisat će kako umjetna inteligencija globalno transformira obrazovni sektor, pružiti uvide i praktične primjere korištenja umjetne inteligencije u obrazovanju te dati pregled novih vještina koje trebaju učenicima i nastavnicima kako bi se uspješno pripremili za svijet umjetne inteligencije.

Mislav Malenica i Aleksandar Stanković u fireside chatu „Srijedom u 2“ istražit će nove koncepte poput Relationship AI, ulogu humanističkih struka u tehnološkoj revoluciji, a raspravljat će i o položaju Hrvatske u globalnom AI ekosustavu, potrebi za psiholozima, sociolozima, ekonomistima i dizajnerima u razvoju budućih proizvoda baziranih na umjetnoj inteligenciji.

Znanstvenik i astronom Korado Korlević i Nikola Pavešić, direktor za developersko iskustvo i start-upe u Infobipu u fireside chatu pod nazivom „Umjetna inteligencija ne postoji?“ pokušat će demistificirati umjetnu inteligenciju i njen utjecaj na budućnost jer, komunikacijski i u izjavama, ta popularna tehnologija ide od prevare preko magične tehnološke revolucije do uništenja svijeta i ljudskog roda.

Članovi Udruge ICT Istria Dejan Rajković, direktor tehnologije u CMG Digital, Davor Brenko, direktor ISTRA TECH-a, doc. dr. sc. Siniša Miličić, prodekan za nastavu i studente na FIPU, Goran Mrvoš, osnivač i direktor Infosita, Oskar Vujičić, voditelj projekata u Penti te Diana Kukić Dasko, direktorica razvoja poslovanja u Lloyds digital razotkrit će mitove i istine o AI-ju.

Slijedi panel „Svi za jednog, AI za sve: od medicine i turizma, do masline i malvazije“ u kojem će sudjelovati doc. dr. sc. Irena Hrstić, dr. med. ravnateljica Opće bolnice Pula, Luka Rossi, direktor Vinarije Rossi i predsjednik Udruge Vinistra, Tedi Chiavalon, suvlasnik OPG-a Chiavalon, Marko Cukon, direktor digitalnog marketinga i tehnologije u Arena Hospitality Group te Damir Medved, direktor konzorcija EDIH Adria. Vinari i maslinari otkrivaju kako im AI olakšava proizvodnju vrhunskih vina i maslinovih ulja, odnosno pomaže u optimizaciji procesa proizvodnje i poboljšanju kvalitete konačnog proizvoda. U turizmu i hotelijerstvu, istražit ćemo kako AI čini vaš boravak još osobnijim i ugodnijim, sve dok se nosi s rastućim zahtjevima i nedostatkom radne snage, a kada govorimo o medicini, AI unaprjeđuje administrativne procese, poboljšava operativno poslovanje bolnice te otvara nove mogućnosti za mlade stručnjake.

Studenti informatike i računarstva Rafael Krstačić, Alan Bubalo, Josip Tomo Licardo, Paolo Buršić i Marija Ilić u posljednjem panelu raz(otkrivaju) svijet umjetne inteligencije od autonomnih vozila do chatbota. Spomenimo i kako se u organizaciji Šou programa organizira i dvoboj u otklanjanju pogrešaka.

Na ovogodišnjoj ICT konferenciji predstavljen je i novi interaktivni program, a riječ je o Fantastic Gaming Area by Fantastic Esports, jednom od najuzbudljivijih dijelova konferencije, gdje su se strastveni gameri okupili kako bi pokazali svoje vještine u popularnim igrama poput Valoranta, Tekkena 8 i FC24. Najbolji od njih osvajaju nagradu ukupnog fonda od 2.000 eura.

Velik interes pokazan je i za Speed Dating, koji se po drugi puta održava na ICT konferenciji Let'sGrow! pružajući tako priliku za stjecanje novih znanja i vještina, ali i mogućnosti za uspostavljanje važnih kontakata i suradnji koje će oblikovati budućnost umjetne inteligencije u našem društvu.

Suorganizator konferencije Let'sGrow! je Istarska županija, dok su partneri Hrvatska gospodarska komora, Grad Pula, Arena Hospitality Group i PBZ.