Novosti

16/05/2024

Predstavnici slovenskih općina i gradova na studijskoj ekskurziji u Puli

Više od 40 predstavnika slovenskih gradova i općina u sklopu studijske ekskurzije u Puli danas su u Komunalnoj palači ugostili zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Samanta Barić te dugogodišnja suradnica Grada Pule Tatjana Uzelac iz tvrtke Starum.

„Ovakvi susreti među bliskim susjednim državama dobra su prilika za razmjenu iskustava i ideja. Kao Grad otvoreni smo za nove inicijative i suradnjE jer vjerujemo da se kroz zajednički rad mogu postići najbolji rezultati“, rekao je zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul.

Govoreći o dvojezičnosti, zamjenik Cergnul naglasio je i kako se u Puli i Istri velika pažnja poklanja nacionalnim manjinama.

„U utorak sam svjedočio 9. Festivalu multikulturalnosti u Novigradu i to je bio doista vrlo lijep događaj na kojem su predstavnici manjina, koje žive u Isti, pokazali dio svoje kulture kroz običaje, pjesmu i ples“, pojasnio je zamjenik Cergnul.  

Pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Samanta Barić zahvalila je gostima što su prepoznali Pulu kao mjesto dobre prakse te dodala kako je zajednički cilj unapređenje kvalitete života građana kroz dobre prakse projekata, s naglaskom na održivi razvoj i zelene politike.

„Pula, grad s bogatom poviješću i kulturnom baštinom, svjestan je važnosti očuvanja okoliša i odgovornog upravljanja resursima. Naš put prema održivosti i zelenim politikama započeo je prije nekoliko godina, a danas se možemo pohvaliti brojnim uspješnim projektima koji su usmjereni na zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost i održivi urbani razvoj. Naš glavni cilj je stvaranje održive budućnosti za generacije koje dolaze kroz razvojne i održive projekte kojima nastojimo smanjiti ekološki otisak i unaprijediti kvalitetu života u našem gradu. Pula je zelen grad po mjeri stanovnika, unaprjeđen principa održivog, otpornog i kružnog razvoja, koji svojim inovativnim okruženjem potiče razvoj zajednice. Jedan od značajnijih projekata na kojem radimo je "Pula je zelena", inicijativa koja obuhvaća niz aktivnosti usmjerenih na povećanje zelene infrastrukture, poput sadnje stabala, uređenja parkova i promocije urbane poljoprivrede, urbani vrtovi, kišni vrtovi, u svrhu promicanja zelene infrastrukture u urbanim prostorima, korištenjem dostupnih prirodnih resursa“, pojasnila je pročelnica Barić.

Na radnom dijelu susreta moglo se čuti kako se ovakvim projektima potiče i zajednicu na aktivno sudjelovanje u očuvanju okoliša, uz razne ciljane edukacije građana svih dobnih skupina o klimatskim promjenama te pozitivnim učincima realiziranih mjera na lokalnoj razini, koje su neophodne za provođenje projekata.

„Grad Pula je još davne 2007. godine prvi put na Nazorovoj ulici primijenio NBS sustav odvodnje izgradnjom retencija i kišnih vrtova. Nakon izrade Idejnog koncepta odvodnje gdje su se rekogniscirali najveći problemi, primjenom NBS sustava tri glavna sliva uspjela su se riješiti te sada više područja tih slivova ne plave. To su Šijanski sliv, Sliv Pragrande - istok te gradska obilaznica i Sliv Vidikovac Veruda. Primjena NBS sustava pokazala se kao učinkovito rješenje za poplave te posebno za prilagodbu klimatskim promjenama smanjujući toplinske otoke i povećanje bioraznolikosti te ujedno smanjenjem tereta zagađenja i CO2. Da je Grad Pula išao i ide u dobrom smjeru, vidljivo je i danas gdje je Grad primjer pravilnog upravljanja vodama na slivu koje prepoznaju i susjedne zemlje“, naglasila je Tatjana Uzelac iz tvrtke Starum.

Nakon službenog dijela posjeta u Komunalnoj palači, delegacija slovenskih općina i gradova posjetila je poduzetnički centar Coworking, Društveni centar Rojc i kišne vrtove na Trgu kralja Tomislava, kod trgovačkog centra City Mall i velikog kružnog toka u Šijani.

Studijski posjet organiziran je u sklopu projekta URBACT koji je naručilo Ministarstvo prirodnih resursa i prostornog uređenja IPoP - Institut za prostornu politiku i Udruženje općina Slovenije.