Novosti

17/05/2024

Izložba radova ilustratorice i autorice knjiga za djecu Lile Prap

U izložbenom prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Pula (Kandlerova 39) u okviru manifestacije Pula čita! 9. svibnja 2024. otvorena je izložba radova ilustratorice Lile Prap, s kojom su se tom prigodom susreli učenici Škole primjenjenih umjetnosti i dizajna Pula.

Izložba Lila Prap, međunarodno uvažena autorica knjiga za djecu (Slovenija, Celje)  može se razgledati do 31. svibnja 2024., a gostovanje je dio desetogodišnje uspješne suradnje pulske gradske knjižnice s Osrednjom knjižnicom Celje.

Lilijana Praprotnik Zupančič, poznata pod pseudonimom Lila Prap, slovenska je ilustratorica i spisateljica. Rođena je u Celju. Studirala je arhitekturu na Sveučilištu u Ljubljani i radila kao arhitektica prije nego što se odlučila posvetiti grafičkom dizajnu i ilustraciji.

Najpoznatija je po svojim humorističnim slikovnicama za djecu, objavljenima kako u Sloveniji tako i u inozemstvu. Njezine slikovnice su prevedene na brojne jezike, među kojima je i hrvatski te njezine slikovnice knjižničarke često koriste u radionicama za najmlađe. U Japanu je izuzetno popularna serija animiranih filmova o životinjama nastala prema njezinoj slikovnici ZAŠTO? Tako i japanski mališani znaju Liline odgovore na brojna pitanja ZAŠTO.

Dobitnica je brojnih slovenskih nagrada (Levstikova nagrada, Nagrada Prešeren) i međunarodnih prinanja poput diplome IBBY Časne liste, a nekoliko je puta bila nominirana za nagrade "Hans Christian Andersen" i "Astrid Lindgren". Lilu je hrvatska publika imala prilike upoznati nekoliko puta na Sajmu dječje knjige Šibenik kroz radionice i izložbe, na Prvom dječjem sajmu knjiga u Zagrebu i sada u Puli na manifestaciji Pula čita!