Novosti

17/05/2024

Na pulskoj Komunalnoj palači i ove godine zastava duginih boja

U povodu Međunarodnog dana protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije (IDAHOBIT) danas, 17. svibnja 2024. godine na Komunalnoj palači postavljena je zastava duginih boja koja predstavlja simboličnu potporu LGBTIQ+ zajednici. Kao otvorena i transparentna gradska uprava koja prihvaća i uvažava različitosti svojih građana, Pula se time ponovno svrstala među gradove koji iskazuju potporu članovima LGBTIQ+ zajednice.

Ovim simboličnim činom, Grad Pula ističe i naglašava podršku LGBTIQ+ zajednici koja nažalost i dalje doživljava napade i netrpeljivost, poput diskriminatornih grafita na pročeljima zgrada koji potiču na nasilje i mržnju prema LGBTIQ+ zajednici. Podrškom institucija potiče se prijavljivanje i procesuiranje zločina iz mržnje te se ohrabruje pripadnike LGBTIQ+ zajednice da svoje živote vode otvoreno kao i svaki drugi stanovnik našega grada. Pula tako stoji uz bok svjetskim centrima koji godinama podržavaju LGBTIQ+ zajednicu te se svrstao u napredne i progresivne gradove u kojem se svi građani osjećaju sigurno i poštovano.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT) obilježava se 17. svibnja, na dan kada je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost s popisa međunarodne klasifikacije bolesti.

Zastava duginih boja na pulskoj Komunalnoj palači ponovno će biti postavljena od 1. lipnja kada započinje obilježavanje Mjeseca ponosa koji će u Puli i ove godine, brojnim aktivnostima, obilježiti Udruga za promicanje queer kulture i LGBTIQ+prava Proces.