Novosti

20/05/2024

Održan drugi sastanak URBACT lokalne skupine za projekt Re-Gen

U prostorijama poduzetničkog centra Coworking u Puli održan je drugi ULG sastanak u sklopu EU projekta URBACT - Re-Gen.

Cilj URBACT-a je podržati gradove u radu na projektima integriranog i održivog urbanog razvoja, a konkretno u slučaju projekta Re-Gen, to uključuje izradu IAP-a (integriranog akcijskog plana) za razvoj i transformaciju napuštenih ili neiskorištenih javnih prostora u sportska središta, gdje se mladi mogu baviti rekreacijskim aktivnostima. Projekt koristi sport kao alat za poticanje izravnog uključivanja mladih u planiranje urbanog razvoja.

Sastanak je otvorila Antonija Babić,  voditeljica Odsjeka za razvojne i europske politike, koja je zahvalila svim dionicima na odazivu te velikom interesu i uključenosti u projekt. Uz ULG voditelja i koordinatora projekta iz Grada Pula-Pola, sastanak je vodio stručni izrađivač Integriranog akcijskog plana Marko Kovačić, jedan je od vodećih stručnjaka za politike mladih. Nakon kratkog predstavljanja i iznošenja zaključaka s prethodnog sastanka, otvorena je konstruktivna rasprava s dionicima o problemima vezanim uz ovu tematiku, te aktivnostima koje bi se mogle provesti unutar projekta kao odgovor na njih. Kao logičan nastavak, definirana je vizija projekta i integracija projekta. Na temelju onoga što je raspravljeno tijekom sastanka, odlučit će se o daljnjem tijeku tema i projektnih aktivnosti, kako bi se uspješno razvila integrirana akcijska strategija.

ULG radna skupina je ključna za uspješnu provedbu projekta, jer će se upravo suradnjom dionika raznih profila dati naglasak na integriranosti rješenja i njegovu uspješnu održivost. Na sastanku su  sudjelovali članovi ULG radne skupine: Talijanska osnovna škola Giuseppina Martinuzzi, Talijanska srednja škola Dante Alighieri, Gimnazija Pula, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Udruga Akademija zdravog življenja, Zaklada za sport Grada Pula-Pola, Sportska zajednica Grada Pula-Pola i Grad Pula-Pola (Odsjek za mlade, sport i tehničku kulturu i Odsjek za razvojne i EU politike)

 

Program URBACT IV prepoznaje gradove kao nositelje održivog razvoja, a njihovu međusobnu suradnju zamišlja kroz uspostavljanje i rad mreža gradova. U sklopu projekta uspostavljena je suradnička mreža od 9 gradova - Verona (Italija), Albacete (Španjolska), Daugavpils (Latvija), Vila du Conde (Portugal), Corfu (Grčka), Pula (Hrvatska), Dobrich (Bugarska), Milano (Italija) i  Lezha (Albanija). Ukupni troškovi provedbe projekta "Re-Gen" za Grad Pula-Pola iznose 74.660,00 EUR, od čega je 80% ili 59.728,00 EUR sufinanciranje Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF). Predviđeno trajanje projekta je 30 mjeseci, odnosno traje do 31. prosinca 2025.

Više o projektu možete pronaći ovdje.