Novosti

20/05/2024

Svečano otvoren 17. Monte Librić – Festival dječje knjige u Puli

Slavica Ćurković, direktorica Monte Librića: „Ovaj Librić je pokušaj da priče iz narodne predaje prepričamo za nove generacije“

Veselo, raspjevano, rasplesano uz brojnu dječju publiku, goste i uzvanike otvoren je 17. Monte Librić – Festival dječje knjige, koji se od danas do nedjelje 26. svibnja održava u pulskoj Zajednici Talijana – Circolo. Ovogodišnja tema nosi naslov „Mitološka bića Istre“, a tijekom tjedan dana na popularnom „osmom pulskom brdu knjiga“ održat će se više od 70 programa: književnih predstavljanja, radionica, glazbeno-scenskih i izložbenih programa, a u prodajnom dijelu Monte Librića izloženo je više od četiri tisuće naslova knjiga za djecu.

Kako i priliči glavnoj temi, upravo su čudesna bića iz istarske mitologije imala i glavnu ulogu u programu svečanog festivalskog otvaranja u pulskom Circolu, koje je režirao Mario Kovač. Uz macmoliće, vile s Učke, Orka, zmaja i Velog Jožu, nastupile su i Librice Iris i Sedina, te Baka Librić. Sve se događalo na bajkovitoj pozornici, čiju je scenografiju u duhu prošlih vremena i priča iz istarske baštinske škrinjce, kreirao multimedijalni umjetnik Zdenko Bašić, autor vizualnog koncepta 17.  Monte Librića, te knjige „Čarobna Istra - skrivene tajne istarskih gradina“ (Istarska županija, 2023. ), a iz koje je proizašla ovogodišnja festivalska tema. Upravo je on ovogodišnji Librić proglasio otvorenim. Učinio je to i u ime svih nona i nonića čije su priče bile njegovo nadahnuće.

„Ovim Librićem pokrenuli smo nešto zaista dragocjeno – a to je čuvanje baštine, čuvanje priča iz narodne predaje koje su se pričale uz ognjišta i tako stigla i do nas danas. Ovaj Librić je pokušaj da te priče prepričamo za nove generacije. Zato ćemo vas i povesti na čudesno putovanje kroz istarske jame, škulje, šume, kaštele, gdje i danas, kako priče kažu, žive mitološka bića - macmolići, vile, divovi, zmajevi..“, kazala je Slavica Ćurković, direktorica Monte Librića. Naglasila je i da je ovogodišnji Festival i čestitka Sajmu knjige u Istri, koji ove godine slavi 30. obljetnicu s temom Mikrokozmos Istre, a iz kojeg su potekli i Librić i Sajam. Ujedno je zahvalila svim svojim suradnicima, festivalskim partnerima, gostima, autorima i voditeljima kreativnih radionica.

Autentičnu priču iz svog djetinjstva, a koja je dio istarske baštinske prošlosti o tome kako se nekad liječilo, i što znači „butar i bronzi“ ispričao je Vladimir Torbica, županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost. On je Libriću i njegovoj publici prenio pozdrave istarskog župana. Naglasio je da je Librić – „osmo pulsko brdo knjiga“, ujedno i najljepši pulski brežuljak te ukazao na važnost čitanja koje svijet djece i odraslih čini bogatijim i maštovitijim.

U ime Ministarstva kulture i medija govorila je izaslanica ministrice kulture i medija Sanja Klisurić koja je čestitala svima koji doprinose kvaliteti i dugovječnosti pulskog Festivala dječje knjige.

„Ovogodišnja tema Monte Librća je potpuno pogođena. Istra je oduvijek bila nepresušno vrelo mitova i legendi koji su važan faktor u prenošenju kulturnog nasljeđa. Sigurna sam da će ovogodišnji program pun, vila štriga, štriguna, zmajeva i drugih mitoloških bića  pružiti autentični doživljaj“, kazala je Sanja Klisurić.

Debora Radolović izrekla je dobrodošlicu „u kreativni kaos ovogodišnjeg Librića“ u ime Zajednice Talijana Pula, partnera Monte Librića u čijoj se suorganizaciji održava program Più che una storia. Zahvalila je i koordinatoricama tog programa Tamari Brussich i Liani Diković te Talijanskoj uniji i Središnjoj knjižnici Talijana u Republici Hrvatskoj. Pozvala je publiku da slijedi zvijezde kojima je uređen Circolo, a koje će ih odvesti na posebno putovanje i fantastičan svijet legendi o kojima će pričati i „Nonna Libricina“. Posebne čestitke uputila je direktorici Librića Slavici Ćurković koja vjeruje u ovaj važan projekt. Zahvalu je uputila i talijanskim školama iz Istre i Rijeke koje će doći na programe te knjižari „Nero sul bianco“ iz Trsta koja predstavlja knjige na talijanskom.

Zamjenica pulskog gradonačelnika Ivona Močenić pozdravila je goste i uzvanike u ime Grada Pule i gradonačelnika Filipa Zoričića.

„Hvalevrijedno je što ste i ove godine osmislili sadržajan festival, sa čak 70 programa i u prodajnom dijelu Monte Librića okupili više od 70 nakladnika, koji će privući male i velike ljubitelje pisane riječi. Sigurna sam kako će im posebno biti interesantna ovogodišnja tema „Mitološka bića Istre“. Mi odrasli uvijek se rado sjećamo djetinjstva uz bajke koje smo čitali iz pera omiljenih pisaca dječje književnosti ili su nam ih pričale naše none, onako kako su samo one znale. I to je nešto što ostaje trajna uspomena za cijeli život.

Ove godine slavimo 150. godišnjicu rođenja omiljene dječje spisateljice Ivane Brlić Mažuranić, hrvatskog Andersena, i baš su njezina mitološka bića – divovi, vile, mali vragolasti kućni duhovi, zaokupljali našu pažnju i čine to još i danas.

Monte Librić ove godine, najmlađoj, dječjoj publici u čast, ulazi u samo srce Istre, njenu narodnu predaju, legende i mitove o vilama, divovima, štrigama i štrigunima. Kroz mitove i legende spoznajemo svijet oko sebe i prirodu koja nas okružuje. Borba između dobra i zla bezvremenska je i hvala vam što ćete nas još jednom podsjetiti na ljepotu djetinjstva, bajki, mašte u kojima stanuju različita mitološka.

I zato – neka dijete u svima nama ostane zauvijek", kazala je Ivona Močenić te organizatorima Monte Librića zahvalila na ovogodišnjem doprinosu očuvanju istarske nematerijalne baštine u koju su ugrađene priče koje su pripovijedali naši stari.

Već prvog festivalskog dana najavljen je bogat program: prvi gost Piknika s autorom bio je Zdenko Bašić, a predstavljena je  njegova knjiga „Čarobna Istra“ – skrivene tajne istarskih gradina“. U 17 sati u Galerijici je na programu otvaranje izložbe „Mitološka bića Istre“, koja predstavlja radove učenika tehničke i likovne grupe Osnovne škole Tone Peruška koji su nastali pod mentorstvom učiteljica Mirjane Konta i Natalie Carraro. U 17.30 sati na terasi Circola počinje Maštolov koji vodi Maštolovka Sedina Cerovac, a iz istarske mitološke škrinjice kao tema je izbran Orko. U 18 sati u Velikoj dvorani  gostuje Žarko Vučinić, ovogodišnji gost z daljine, a program će voditi Librica Iris. U 19 sati u Velikoj dvorani Circola počinje priča za Laku noć koju pripovijeda Baka Librić, a za ovu prigodu izabrala je knjigu „Kako je Klekan postao mekan“ Petre Petrač i Tomslava Zlatića, u izdanju Planetopije.

 

Sve informacije o programima i gostima 17. Monte Librića moguće je pratiti na web stranici https://www.montelibric.hr, te društvenim mrežama.