Novosti

21/05/2024

Održana javna prezentacija idejnog rješenja uređenja okućnice Rojca

U petak, 17. svibnja 2024. godine pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Grada Pule Samanta Barić i odabrani projektant Marko Sošić ispred Studija Kappo, održali su javnu prezentaciju idejnog rješenja za uređenje okućnice Rojca svim zainteresiranim građanima i korisnicima Društvenog centra Rojc, u Dnevnom boravku Rojca.

Ovo je treći sastanak ove godine između Grada Pule i predstavnica udruga i zainteresirane javnosti na istu temu odnosno uređenje okućnice Rojca putem projekta ITU mehanizma nakon održanih sastanaka 6. ožujka i 12. ožujka 2024.godine.

Na prethodno održanom sastanku, korisnici Rojca su, uz okolne stanare, iznijeli svoje prijedloge i potrebe za uređenje okućnice, koji su se uvažili u najvećoj mogućoj mjeri te su se isti ugradili u Idejno rješenje.

Ovim idejnim rješenjem uređuje se okoliš postojeće nestambene zgrade – Društveni centar Rojc u kojoj djeluje više od stotinu udruga civilnog društva iz područja kulture, sporta, socijalne skrbi i zdravstva, skrbi o osobama s posebnim potrebama, skrbi o djeci i osobama treće životne dobi, ekologije, humanitarnog rada, tehničke kulture, nacionalnih manjina i djelatnosti udruga proizašlih iz domovinskog rata te je njime obuhvaćeno uređenje – povećanje zelenih površina, rekonstrukcija postojećeg parkirališta, uređenje parkova, dječjeg igrališta, sportskih terena, opremanje urbanom i sportskom opremom, rješavanje oborinske odvodnje i javna rasvjeta.

Idejno rješenje podrazumijeva dva bacališta, boćalište, fitness vježbalište, pump truck staza, atletsku stazu, park za pse, ekološko-edukativno-umjetnički park, kišne vrtove, mjesta za odmor i relaksaciju, ali i parkiralište za bicikle i romobile, punionicu za električne bicikle i e-vozila, prostor za dostavna vozila, no ostavilo se dovoljno prostora i za multifunkcionalne površine za vježbe na otvorenom.

Prema zahtjevu predstavnika Saveza udruga Rojca s prošlog sastanka u Rojcu kada su zatražena mjesta za dostavna vozila, ona su sada predviđena Idejnim rješenjem, a također izmještene su punionice za e-vozila.

Građani su pitali za parkirna mjesta te je broj parkirnih mjesta maksimalno očuvan s namjerom da se postigne zeleno parkiralište što je i uvjet iz Poziva ITU mehanizma.

Sukladno zahtjevu Društva osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre u izradi je idejno rješenje za smještaj podizne platforme na jugoistočnom dijelu zgrade.

Projektom se ne planira uklanjanje postojećeg zelenila, a planira se sadnja novih 70 stabala, te drugog zelenila kako bi Rojc bio ugodnije mjesto za boravak.

Pročelnica Barić je naglasila da se ovdje radi o procijenjenoj ukupnoj vrijednost projekta Društveni centra Rojc u iznosu od 10 milijuna eura, od čega je 8,5 milijuna eura bespovratnih sredstava ITU mehanizma, a 1,5 milijuna eura će se osigurati iz proračuna Grada Pule u sljedećem ITU razdoblju, a s obzirom da se  radi o pilot projektu, upozorila je na Smjernice za provedbu pilot projekata: ''provođenje inovativnih pilot projekata na razini gradskih četvrti i naselja, te na razini naselja općina u sastavu urbanih područja gdje će se na integriran način provoditi mjere energetske učinkovitosti, mjere razvoja zelene, sive i plave infrastrukture, izgradnja e-punionica, uz poticanje mjera nisko-ugljičnog razvoja na lokalnoj razini putem OIE (npr. uvođenje fotonaponskih sustava na krovovima javnih zgrada). Pilot projekti se razlikuju od ostalih integriranih projekata po tome što imaju predefinirane elemente koji objedinjuju ciljeve energetske učinkovitosti, zelene infrastrukture i urbane mobilnosti.''

Prezentirano idejno rješenje se može pogledati ovdje.

Grad Pula – Pola i dalje planira provoditi participativni  pristup sa zainteresiranom javnošću  kako za ovaj projekt tako i za druge projekte i programe od strateške važnosti, a sve u svrhu zajedničkog pristupa s ciljem kvalitetne realizacije projekata po mjeri građanki i građanina Pule i šire lokalne zajednice.