Novosti

23/05/2024

Grad Pula i Gimnazija Pula sa Zakladom Istra i udrugom ErboIstra održavaju radionicu za srednjoškolce „Mislim filantropski, djelujem ekološki“

U sklopu programa Obzor Europa, Grad Pula, Gimnazija Pula, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule u suradnji s udrugom ErboIstra sudjeluju na projektu Bridging Organizations and marginalized communities for Local Sustainability Transitions in Europe - BOLSTER kojeg vodi Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija.

Nakon održane radionice na Brijunima za učenike Gimnazije Pula naslova  Istraživanje svijeta aromatičnog i autohtonog bilja početkom svibnja, nastavlja se s provođenih nekoliko radionica u koje će biti uključeni različiti članovi lokalne zajednice, uključujući i mlade.

Sutra, 24. svibnja održat će se dvije radionice. Udruga  ErboIstra će u organizaciji Zaklade Istra održati radionicu u Znanstvenom vrtu, dok će radionica Gimnazije Pula biti u Društvenom vrtu.

Radionica u organizaciji Zaklade Istra naziva Mislim filantropski, djelujem ekološki  biti u Znanstvenom vrtu tematizirat će filantropiju, ekologiju, volonterstvo i  UN-ove ciljeve održivog razvoja te će, osim edukativnog, imati i volonterski karakter. Nakon uvodnog predavanja Od livade do laboratorija u svijetu biljaka, koju će voditi Ines Bonazza (predsjednica udruge ErboIstra), učenici gimnazije Pula i Talijanske srednje škole Dante Alighijeri imat će priliku okušati se u sadnji ljekovitog bilja u Znanstvenom vrtu. Događaj u Znanstvenom vrtu također je dio kampanje „Hrvatska volontira 2024.“ čiji je cilj podići svijest javnosti o važnosti volontiranja i osobnog angažmana građana za doprinos vrijednostima Europske unije te pokazati kako volontiranje, kao horizontalna intervencija u društvu, utječe na stvaranje i razvoj različitih vrijednosti EU-a, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, jednakost, vladavina prava i ljudska prava, ali i solidarnost.

Osim radionica u Znanstvenom i Društvenom vrtu, u sklopu aktivnosti BOLSTER projekta učenici izborne nastave Gimanzije Pula iz informatike i robotike osmislit će sustav za navodnjavanje za Društveni vrt s mogućnošću aktiviranja zalijevanja na daljinu. Planira se ugraditi sustav navodnjavanja koristeći mikrokontroler koji se spaja na Internet te šalje podatke o vlažnosti tla i temperaturi, a omogućava da se proces navodnjavanja pokrene iz udobnosti doma. Solarni panel bi osigurao punjenje baterije za vrijeme sunčanih dana te bi vrt bio samoodrživiji.

Sve navedene aktivnosti dio su aktivnosti „Re-Activate campaign: Community projects - mini projects“ koji su Grad Pula u suradnji s Gimnazijom Pula te Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule prijavili prema Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija. Projekt BOLSTER  uključuje 12 ključnih istraživačkih partnera i 23 pridružena partnera iz cijele EU, uključujući institucije znanja, vladine institucije, nevladine organizacije te članove poslovne zajednice.

Cilj projekta BOLSTER, čiji je glavni koordinator Sveučilište iz Tilburga je razumjeti kako na marginalizirane zajednice utječu politike povezane s EGD-om i povećava li njihovo uključivanje u procese donošenja odluka potporu tranzicijskim planovima. Projekt se financira iz europskog istraživačkog fonda Obzor Europa u iznosu od 3,8 milijuna eura. U sklopu projekta Grad Pula će koordinirati brojne aktivnosti zajedno sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva te Gimnazijom Pula.