Novosti

23/05/2024

Novi filmski tjedan u Kinu Valli: Garfield, Furiosa, posljednji Kino kviz i dva Almodóvara

Kino Valli u tjednu od 23. do 29. svibnja na repertoaru ima dva nova filmska hita: animirani film “Garfield” o najdražem lijenom mačku na svijetu i akcijsku avanturu “Furiosa: Pobješnjeli Max Saga”. Održava se posljednji ovosezonski Kino kviz, a Mjesec ponosa dočekujemo dvama filmovima Pedra Almodóvara u programu “Proces u kinu”.

 

Novi filmovi

Dok se svijet raspadao, mladu Furiosu otimaju i ona pada u ruke horde predvođene Gospodarom Dementusom. Prolazeći kroz pustoš, nailaze na naselje Citadela kojom vlada Besmrtni Joe. Dok se dva tirana bore za dominaciju, Furiosa mora preživjeti mnoge izazove i sukobe u pustoši i pronaći svoj put kući. Ovo je kratki opis dugoočekivanog povratka u ikonički distopijski svijet kultnog Mad Maxa, a uzbudljivu akcijsku avanturu u režiji Georgea Millera “Furiosa: Pobješnjeli Max saga”Kino Valli prikazuje na tjednom repertoaru. Anya Taylor-Joy i Chris Hemsworth glavne su zvijezde, a u filmu glume još Alyla Browne i Tom Burke.

 

U zabavnoj komediji “Zbrka u genima”pratimo obitelj Bouvier-Sauvage, finoću među finoćama. Njihova kći zaljubi se u sina prodavača Peugeota – da, baš taj Peugeot! Kad mladi zaljubljeni najave svoje vjenčanje, aristokratska obitelj nije baš skočila od sreće. Jer, zar nije bolje biti u vezi s Bentleyjima i Roll Roycesima? Redatelj je Julien Hervé, a  glume Christian Clavier, Didier Bourdon, Sylvie Testud, Marianne Denicourt, Julien Pestel, Chloé Coulloud.

 

Najsimpatičniji mrgud, najdraži ljenivac i najslađa mačka na svijetu – kultni “Garfield”stigao je na veliko platno nakon serije stripova, filma i crtića. Uzbudljiv animirani film o lijenom mačku i lazanjama prati Garfielda nakon što se njegov divni, lagodni i siti život s Jonom i Odiejem potpuno promijeni dolaskom Garfieldova oca Vica zbog kojeg on kreće na neočekivanu avanturu. Gladniji i sarkastičniji nego ikada, u svom prvom potpuno animiranom dugometražnom filmu poznati mrzitelj ponedjeljka i ljubitelj lazanja ostaje bez svojih redovnih toplih obroka, fotelje, deke i daljinskog upravljača te se nađe usred nepoznatog terena. Za hrvatsku sinkronizaciju svoj glas posudio je trenutačno naš najpopularniji pjevač Baby Lasagna.

 

Za najmlađe gledatelje na programu je još jedan animirani film - “Priča o leptiru”, a bit će prikazan kao senzorna projekcija uz prigušeniji zvuk i svjetlo, a djeca su slobodna kretati se tijekom filma. Film donosi priču o simpatičnom leptiru Patricku s jednim krilom koji sa svojim najboljim prijateljem, zabavnom gusjenicom Martyjem, i Jennifer, leptiricom koja se boji visina, postaje nevjerojatan heroj. No prije svega, mora se suočiti sa svojim strahovima i prihvatiti svoju posebnost. Ovo je obiteljski animirani film koji kombinira avanturu, romansu i herojstvo uz humor, ističući poruku da su naše razlike manje važne od veza koje dijelimo, te da se pravi karakter pokazuje u teškim situacijama.

 

Proces u kinu: dva Almodóvara

Novopokrenuta suradnja između Kina Valli i udruge Proces koja promiče queer kulturu i LGBTIQ+ prava nazvana je “Proces u kinu”, a nastavlja se dvama kratkometražnim filmovima velikog španjolskog redatelja Pedra Almodóvara. “Čudan način života”prvi je vestern ovog slavnog redatelja, a glavne su uloge odigrali Ethan Hawke i Pedro Pascal. Priča prati Silvu, sredovječnog muškarca koji odlazi u posjet šerifu Jakeu, starom prijatelju i ljubavniku kojeg nije vidio 25 godina. Nakon jedne strastvene noći, novi će dan na svjetlo izvući i skrivene motivacije za njihov ponovni susret.

 

“Ljudski glas”mali filmski dragulj zasnovan na istoimenoj drami Jeana Cocteaua s Tildom Swinton u glavnoj ulozi, a to je prvi Almodóvarov film snimljen na engleskom jeziku. Žena promatra kako vrijeme prolazi sjedeći pokraj kovčega svog bivšeg ljubavnika koji bi po njega trebao doći, ali nikad ne dolazi, i nemirnog psa koji ne shvaća da ga je vlasnik napustio.



Filmovi za sva vremena

Pretposljednji Hitchcockov naslov u svibanjskom programu “Filmovi za sva vremena” je triler “Ozloglašena”iz 1946. Glavne uloge tumače Cary Grant i Ingrid Bergman. Film je baziran na priči koju je napisao sam Hitchcock. Ingrid Bergman tumači ulogu Alicie Huberman, čiji otac je osuđen zbog špijunaže za naciste. Nju vladin agent T. R. Devlin (Cary Grant) poziva da zajedno infiltriraju grupu nacista koji su pobjegli u Brazil nakon Drugog svjetskog rata.

 

Kino kviz

Posljednji ovosezonski Kino kviz održat će se 23. svibnja u 19:00 sati, a to je prilika da kvizaške ekipe finalno odmjere svoja filmska znanja. Prijave su još otvorene, a uobičajeno se zaprimaju putem e-pošte na adresu: prijava@pulafilmfestival.hr.