Novosti

27/05/2024

Ciklus radionica: Kaligrafija i ljekoviti čaj

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula održat će se ciklus radionica kojeg čine četiri međusobno povezne radionice srijedom 29. svibnja te 5., 12. i 19. lipnja od 17 do 19 sati.

Prakticiranje lijepog pisanja težnja je k lijepome i izraz plemenitog u nama. Kaligrafija, ili umjetnost lijepog pisanja rukom, doživljaj je koji misli i riječi pretvara u emocije. Osim što je zanimljiva umjetnost, kaligrafija ima i pozitivne učinke na cijelo tijelo.

Kaligrafija potječe iz azijskih zemaljama u kojima su se iznimno cijenili pismo i pisana riječ. Pretpostavlja se da je nastala u Kini, a kasnije se proširila na okolno područje i dalje diljem svijeta.

U ciklusu radionica u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula meditativnu snagu umjetnosti lijepog pisanja bit će povezana  s ceremonijom ispijanja čaja, koja se također smatra vrhuncem umjetničkog stvaralaštva i čovjekovog približavanja prirodi te je posebno njeguju u azijskim kulturama.

Uz magičan čaj od domaćih biljki stvorit će se magičan trenuak kojeg će se zapisati perom i ovjekovječiti uz krasopis metodom kaligrafije.

Budite i vi dio priče – savladajte osnove umijeća lijepog pisanja, izvježbajte kaligrafski izraziti svoju inspiraciju trenutkom i susretom te naučite više o ljekovitom bilju istarskoga podneblja jer svaka biljka ima svoju priču, svaka travka svoju ulogu.

Radionice će voditi Iva Jurišić i Vesna Ivančev. Iva Juršić, prof.biologije i kemije te ing. ekologije, s ljubavlju prenosi svoje znanje o prirodi i biljkama. U slobodno vrijeme bavi se čuvanjem esencija biljaka našeg područja u raznim proizvodima (čajevi, začinsko bilje, melemi, tinkture, destilati). Vesna Ivančev vodit će radionice o kaligrafiji kao izrazu težnje ka estetskom sve do kreativnog unikatnog dizajna.

Prva tema je majčina dušica (Thymus serpyllum), čija su ljekovita svojstva idealna za dišne putove i smiraj duše.

Broj sudionika radionica je ograničen pa je potrebno prijaviti se na e-mail programi@gkc-pula.hr.