Novosti

27/05/2024

Dobrotvorni koncert violinista Stefana Milenkovića u INK

Jedan od najboljih svjetskih violinista, Stefan Milenković, udružio je snage s Istarskim narodnim kazalištem Gradskim kazalištem Pula i Lions klubom Pula, koji ove godine obilježava tridesetu obljetnicu djelovanja. Nakon pet godina izbivanja, Milenković se vraća u Pulu kako bi svojim virtuoznim nastupom donio ne samo vrhunski glazbeni doživljaj, već i iskazao svoju predanost humanitarnim ciljevima.

Njegov violinski recital uz klavirsku pratnju Natalije Mladenović  održat će se u srijedu, 29. svibnjau 20 sati  u obnovljenoj velikoj dvorani “Ciscutti" u okviru ciklusa koncerata “Samo najbolje”. Publika koja će prisustvovati ovom događaju ne samo da će uživati u izvanrednoj glazbenoj izvedbi, već će i sudjelovati u plemenitoj akciji. Četvrtina prihoda od ulaznica bit će donirana Klubu žena GEA Pula, organizaciji koja se zalaže za podršku ženama oboljelim od raka dojke.

Koncert će trajati 75 minuta, a nakon izvedbe publika će imati priliku sudjelovati u razgovoru s umjetnicima. Ovaj događaj, dio je programa djelovanja Lions kluba Pula za Klub žena GEA Pula, a podržan je od strane Arena Hospitality Group i HDS ZAMP.

Stefan Milenković: Virtuoz bez premca

Stefan Milenković, dobitnik nagrada Umjetnik stoljećai Najhumanija osobau Srbiji, violinist je kojeg je New York Times nazvao "istinskim virtuozom". Svojim nastupima u prestižnim dvoranama kao što su Carnegie Hall, Kennedy Center, Cadogan Hall, Suntori Halli La Fenice, te suradnjama s uglednim orkestrima poput Berlinskog simfonijskog orkestra, NDR Hannover i Simfonijskog orkestra države Utah, Milenković je postao simbol vrhunske glazbene izvrsnosti.

Miljenik publike diljem svijeta, Milenković je svirao za istaknute ličnosti poput predsjednika Ronalda Reagana i Mihaila Gorbačova, te Pape Ivana Pavla II. Svojim humanitarnim radom, uključujući gala koncerte pod pokroviteljstvom UNESCO-a, stekao je status umjetnika s iznimnom društvenom sviješću.

Natalija Mladenović: Inspirativna klavirska suradnica

Natalija Mladenović, renomirana pijanistica iz Srbije, svojim dugogodišnjim radom i nastupima stekla je reputaciju vrhunske klavirske suradnice i inspirativne solistice. Rođena u Rusiji, Mladenović je svoje obrazovanje stekla na najprestižnijim muzičkim institucijama u Moskvi, a karijeru nastavila u Srbiji gdje je surađivala s istaknutim muzičarima i dirigentima. Trenutno djeluje kao izvanredni profesor za predmet korepeticija na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu.

Program koncerta

Stefan Milenković koncert otvara skladbom “Suite in the Old Style” Christiana Sindinga, norveškog skladatelja poznatog po svom liričnom i romantičnom stilu, a koja se sastoji od tri stavka – "Presto", "Adagio" i "Tempo Giusto". Slijedi Beethovenova treća sonata za violinu i klavir, napisana 1798. godine, koja se također sastoji od tri stavka – "Allegro con spirito", "Adagio con molta espressione" i "Rondo: Allegro molto". Koncert se nastavlja Henrykom Wieniawskim, poljskim violinistom i "Varijacijama na originalnu temu" koje demonstriraju njegovu sposobnost da stvori kompleksne, ali melodiozne varijacije na jednostavnu temu, ističući briljantnost i virtuoznost violine kroz raznolike tehničke izazove. Estonski skladatelj Arvo Pärt poznat po svojoj minimalističkoj i meditativnoj glazbi, komponirao je "Ogledalo u ogledalu" kao jednostavno, ali duboko kontemplativno djelo u kojem minimalne note i pauze stvaraju osjećaj beskrajnog prostora i tišine. Vrhunac koncerta i hommage romskoj glazbi donosi strastveno i energično djelo "Tzigane" francuskog skladatelja Mauricea Ravela.

Ovaj pažljivo odabran program donosi raznolike glazbene stilove i epohe, ističući virtuoznost violiniste Stefana Milenkovića i pijanistice Natalije Mladenović, te pružajući publici jedinstven glazbeni doživljaj koji spaja klasičnu ljepotu s emocionalnom dubinom i tehničkom briljantnošću. Ulaznice su dostupne na www.ink.hr