Novosti

29/05/2024

U Kinu Valli hitovi “Garfield” i “Furiosa”, Kino 15+ i dva nova dokumentarca

U novom filmskom tjednu u Kinu Valli od 30. svibnja do 5. lipnja na programu ostaju dva trenutačno najgledanija nova filmska hita - animirani “Garfield” i uzbudljiva avantura “Furiosa: Pobješnjeli Max saga”. Od noviteta na rasporedu je komedija “Sjevernjačka utjeha”, a prikazuju se i dva dokumentarca - “Vilinski vrt” i “Obalno šetalište”. Ciklus Hitchcockovih filmova zatvara klasik “Nazovi M radi ubojstva”. Kino 15+ pripremilo je poetičan film o mladima “Jezero Falcon”

 

Novi filmovi

Uzbudljivu akcijsku avanturu u režiji Georgea Millera “Furiosa: Pobješnjeli Max saga”Kino Valli nastavlja prikazivati u redovnom programu. Glavne zvijezde jednog od trenutačno najpopularnijih novih filmova su Anya Taylor-Joy i Chris Hemsworth, a u filmu glume još Alyla Browne i Tom Burke. Dok se svijet raspadao, mladu Furiosu otimaju i ona pada u ruke horde predvođene Gospodarom Dementusom. Prolazeći kroz pustoš, nailaze na naselje Citadela kojom vlada Besmrtni Joe. Dok se dva tirana bore za dominaciju, Furiosa mora preživjeti mnoge izazove i sukobe u pustoši i pronaći svoj put kući.

 

“Sjevernjačka utjeha”islandskog redatelja Hafsteinna Gunnara komedija je o veteranu specijalnih postrojbi, uštogljenoj poduzetnici, influencerici s pola milijuna pratitelja i nesposobnom instruktoru koje je spojio tečaj rješavanja straha od letenja. Posljednji izazov tečaja je let od Londona do Islanda, koji u konačnici postane užasno mučenje. Izgubljeni na Islandu, smrznuti i prestravljeni, moraju pronaći način suočiti se sa svojim strahovima i zajedno surađivati kako bi raširili svoja krila… i konačno poletjeli.

 

Animirani hit “Garfield”ne treba posebno predstavljati - kultni mačak i dalje jako voli lazanje i spavanje, mrzi ponedjeljke i nizašto na svijetu ne želi se odreći svog lagodnog stila života. No, njegov život iz korijena se promijeni u trenutku dolaska njegova oca Vica te odlazi na neočekivanu avanturu. Za hrvatsku sinkronizaciju “Garfielda” svoj glas posudio je trenutačno naš najpopularniji pjevač Baby Lasagna.

 

Proces u kinu: Vilinski vrt

U okviru projekta “Proces u kinu” koji je odraz suradnje s udrugom Proces i provodi se u povodu Mjeseca ponosa prikazuje se dokumentarac “Vilinski vrt”Gergőja Somogyvárija. Priča je to o 19-godišnjoj transrodnoj tinejdžerici Fanni i 60-godišnjem beskućniku Laci koji žive na u kolibi na periferiji Budimpešte, u samom srcu šume. Kao otac i kćer, u improviziranoj obitelji, podupiru jedno drugo kroz poteškoće i transformacije koje im život nosi. Na marginama mađarskog društva život je težak, ali je barem njihov. Dokumentarac je to koji se suprotstavlja konvencijama o odrastanju, domu, obitelji i prihvaćanju, a prikazuje se u povodu Mjeseca ponosa.

 

Kino 15+

Mladi filmofili u svom programu “Kino 15+” prikazuju dramu “Jezero Falcon”. Dugometražni prvijenac redateljice Charlotte Le Bon poetičan je prikaz turbulentnog vremena između djetinjstva i adolescencije, a snimljen je prema stripu “Sestra” Bastiena Vivèsa. Joseph Engel glumi Bastiena, sramežljivog tinejdžera iz Pariza na obiteljskom ljetovanju u Quebecu. Bastien ondje upoznaje Chloé, 16-godišnju kćer stare prijateljice njegove majke. Chloé je zaljubljenica u folklor i lokalne legende, a kad započne romansu s Bastienom, otkrit će mu da obližnje jezero opsjeda duh. “Jezero Falcon” premijerno je prikazan u programu “15 dana autora” u Cannesu 2022. godine.

 

Doku dan

“Obalno šetalište”opservacijski je dokumentarac je redatelja Silvija Mirošničenka, a prikazuje istarske stanovnike vezane za šetalište Franza Josefa I, njegove građevine, plaže i more. Živote pojedinih osoba i njihove neposredne interakcije s ostalim ljudima pratimo kroz promjene godišnjih doba, čime se pokazuje kako te iste promjene utječu i na samo šetalište za vrijeme turističke sezone i nakon nje. Šetalište sačinjavaju neobična događanja i manifestacije kao i skupna raznolika druženja na dvanaest kilometarskoj ruti uz more.

 

Filmovi za sva vremena

Ciklus filmova Alfreda Hitchcocka zatvara njegov triler “Nazovi M radi ubojstva”iz 1954. Glavni lik bogatašice Margot tumači Grace Kelly, a Ray Milland njenog muža Tonyja koji, nakon što doznaje da ona ima ljubavnika, strahuje da će nakon razvoda ostati bez novaca. Angažira profesionalnog kriminalca da je ubije kako bi postao bogati nasljednik, no njegov plan se izjalovi.