Novosti

31/05/2024

U povodu Europskog dana svjesnosti o miasteniji gravis pulski rotor i svjetleći divovi svijetlit će zelenom bojom

U povodu obilježavanja Europskog dana svjesnosti o miasteniji gravis, u nedjelju, 2. lipnja 2024.  veliki rotor u Šijani i svjetleći divovi (Uljanikove dizalice) svijetlit će zelenom bojom.

Grad Pula će se ovom simboličnom gestom pridružiti ostalim gradovima koji će osvjetljavanjem poznatih znamenitosti, građevina ili spomenika dati podršku osobama s miastenijom gravis (MG).

Savez društava distrofičara Hrvatske (SDDH) se ove godine prvi put uključuje u obilježavanje 2. lipnja - Europskog dana svjesnosti o miasteniji gravis (MG) kojega je 2023. godine pokrenula Koalicija europskih udruga osoba s miastenijom gravis “All United for MG” uz podršku Europskog parlamenta te se na inicijativu Saveza ove godine osvjetljavaju pulski rotor i dizalice. Europski dan svjesnosti o MG je dan kad zajedničkim snagama pružamo snažnu podršku osobama s MG. Cilj je podići svijest i unaprijediti skrb za osobe koje žive s tom bolešću. To je dan kada se informiraju oboljeli, njegovatelji, kreatori politika i šira javnost kako bi povećali vidljivost i spoznaju o ovoj bolesti i osigurali odgovarajuću podršku za one kojima je potrebna – i danas i u budućnosti.

Miastenija gravis (MG) je rijetka i kronična autoimuna bolest, kod koje zbog poremećaja funkcije protutijela može nastupiti onesposobljavajuća i potencijalno po život opasna mišićna slabost pri čemu prirodni obrambeni sustav tijela ne funkcionira onako kako bi trebao. MG značajno utječe na tjelesno i psihičko zdravlje ometajući osobe u obavljanju svakodnevnih zadataka. Mišićna slabost zahvaća očne mišiće, utječe na sposobnost govora, smijanja, žvakanja ili gutanja, pa čak i disanja, a također može zahvatiti mišiće ruku i nogu.