Novosti

02/06/2024

Fantastičnim koncertom splitskog TBF-a i Jazz orkestra HRT zatvoren Jazz Waves program

Na jedinstvenoj pozornici Malog rimskog kazališta fantastičnim koncertom splitskog TBF-a i Jazz orkestra HRT zatvoren je Jazz Waves program.

Jedan od najvećih hitova TBF-a, Genije  u svojoj je jazz verziji na samom početku sinkronizirao sve atome u publici Malog rimskog kazališta na istu frekvenciju! Po reakcijama publike bilo je jasno da su The Beat Fleet  & Jazz orkestar HRT-a dobro počeli. Malo san maka  nastavila je u energičnom ritmu, a uz solo dionicu saksofona zvučala je kao da su je autori od samog početka zamislili u jazz aranžmanu.

Do kraja večeri u ovoj nesvakidašnjoj kombinaciji izvedeni su neki od najvećih hitova TBF-a čiji su socijalno angažirani tekstovi i danas aktualni, iako je dobar dio njih napisan prije 20 godina. Mladen, Saša i Luka kao i ostatak benda bili su na visini zadatka, a pod dirigentskom palicom strastveno angažiranog Mirona Hausera, potencijal sinergije orkestra i benda ostvaren je u potpunosti. Vrhunski posao aranžiranja pjesama popularnog splitskog benda odradili su članovi Jazz orkestra HRT Darko Sedak-Benčić, Bruno Matić, Hrvoje Kralj i Hrvoje Štefanić. Zahvaljujući njima TBF-ove skladbe, danas klasici hrvatske moderne glazbe, dobile su novi život, a publika ih je sinoć u Puli s oduševljenjem prihvatila. Svaka od trinaest izvedenih pjesama je dobila svoj „jazz twist“ u izvedbi vrhunskih glazbenika Jazz orkestra HRT poput moćnog intra puhačke sekcije u pjesmi Heroyix,  sola na trubi u Mater  ili trombona u Uvik kontra.

Iako zamišljen kao koncert sa sjedećim mjestima malo tko je u publici ovaj vrhunski glazbeni doživljaj „odsjedio“. Do kraja večeri praćeni pljeskom u odličnoj atmosferi i orkestar i bend su ostali zatečeni kada su shvatili da uporna publika u Malom rimskom kazalištu neće otići kući nakon samo jednog bisa. Na oduševljenje publike nakon kratkih konzultacija uslijedio je povratak na pozornicu pa je koncert završio kako je i počeo, hitom Genije.

Ovim koncertom završen je trodnevni program Jazz Waves na kojem su u prethodne dvije večeri nastupili JazzIstra Four uz Miguela Zenóna te Jaka Kopač Quintet s Jimom Rotondijem.

Program Pulskog kulturnog ljeta nastavlja se u Malom rimskom kazalištu 13. lipnja uz koncert „Istarski kanti“ u izvedbi Zbora HRT.