Novosti

04/06/2024

Sve službe spremne za početak turističke sezone

„Sve je spremno za početak ovogodišnje turističke sezone“, poručeno je s današnje konferencije za medije na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Filip Zoričić, pročelnica Upravnog odjela za lokalnu i mjesnu samoupravu Andrea Peruško, direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj, načelnik Postaje prometne policije Pula Loris Lupetina, direktor trgovačkog društava Pula Herculanea Robi Fuart, predstavnici Pulaprometa Darko Radetić i Javne vatrogasne postrojbe Pula Edvin Matko Juršić.

„Zadnje dvije godine pripremamo se pred svaku sezonu i imamo redovite sastanke sa svim dionicima o onome što nas čeka. Pula je gotovo osam mjeseci u punom pogonu. Svaka je sezona izazovna i u Pulu dolazi sve više turista. Na nama je da infrastrukturno uređujemo grad, da bude uredan i da se svi koji dolaze u grad osjećaju ugodno. Zahvaljujem svim službama i Turističkoj zajednici grada Pule što su suradnički ušli i u ovu godinu i što ćemo, vjerujem, dobro odraditi ovu sezonu koja je pred nama. Puno je događanja ovoga ljeta, pa će biti i puno posla“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Gradonačelnik je spomenuo da se Grad Pula uključio u nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije te je u suradnji s trgovačkim društvima i Turističkom zajednicom nabavio ukupno 14 uređaja koji su postavljeni na svima dostupnim lokacijama u Puli.

„Pokušavamo minimalizirati gužve na ulasku u grad. U ove tri godine osigurali smo stotine novih parkirnih mjesta i nadamo se novoj poziciji od 250 parkirnih mjesta kod HŽ-a za što pripremamo dokumentaciju. Pozivamo sve turiste i one koji dolaze u grad da koriste dva velika parkirališta na ulasku u grad Mandrač i Gregovicu. Usustavili smo od 1. lipnja Park&Ride od parkirališta na Gregovici što će se poboljšati situaciju ljeti. Molimo sugrađanke i sugrađane za strpljenje i razumijevanje te da češćim korištenjem javnog prijevoza doprinesu smanjenju prometnih gužvi u predstojećim mjesecima“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Pročelnica Upravnog odjela za lokalnu i mjesnu samoupravu Andrea Peruško tom je prigodom naglasila kako je Odsjek za zaštitu i redarstvo poduzeo sve potrebne mjere za pripremu nadolazeće sezone. Na poslovima redarstva zaposleno je šestero službenika, a petero službenika je osposobljeno za poslove pomorskog redarstva.

„Objavljen  je natječaj za djelatnike jedinice prometne mladeži te za spasioce. Ovisno o broju kandidata koji će se prijaviti na natječaj za spasilačku službu, planirane su lokacije Hidrobaza, Valkane, Stoja i Mornar. I ove godine od 15. lipnja uvodimo pojačani nadzor javnih površina uz podršku zaštitara“, rekla je pročelnica Peruško.

I ove godine očekuje se povećani broj automobila prema Verudeli te je pročelnica Peruško podsjetila na prošle godine uređeno parkiralište na Saccorgiani te ujedno pozvala građane da se na njemu besplatno parkiraju.

Direktor Pula Herculanee Robi Fuart naglasio je kako se s povećanjem broja gostiju pojačava i intenzitet čišćenja javnih površina i pražnjenja košarica u centru grada.

„Raspoređeni su čistači na plažama koji redovito obilaze i čiste plaže za koje su zaduženi,  a imamo i ekipe za čišćenje u noćnim satima, nakon koncerata i ostalih ljetnih manifestacija. Nadalje, udvostručuje se broj kamiona za prikupljanje otpada na terenu“, najavio je direktor Fuart.

U cilju smanjenja prometnih gužvi te kao dio procesa uvođenja Park and Ride usluge, gradska trgovačka društva Pulapromet i Pula Parking od 1. lipnja omogućila su integriranu mjesečnu kartu za parkiranje i javni prijevoz.

Osnovna namjera je omogućavanje kupnje mjesečne integrirane karte za parkiranje osobnog vozila na parkiralištu „Gregovica“ te nastavak putovanja do centra grada Pule i natrag korištenjem linija javnog gradskog prijevoza koje već prometuju uz navedeno parkiralište.

„Usluga je dostupna kupnjom mjesečne karte za vozilo i vozača, a dodatno je moguće kupiti četiri dodatne karte za putnike. Karte se kupuju i produljuju na blagajni Pulaprometa na Autobusnom kolodvoru, a vrijede za parkiralište P&R Gregovica, svakodnevno i tijekom cijele godine. Cijena mjesečne karte za parkiranje za jednu registarsku oznaku i P&R prijevoz za jednog putnika (vozača)  u razdoblju od 1. listopada do 31. svibnja iznosi 7,60 eura, a od 1. lipnja do 30. rujna 10,60 eura“, kazao je rukovoditelj prometa i tehnike u Pulaprometu Darko Radetić.

Prema pozitivnom prošlogodišnjem iskustvu s uvedenom noćnom linijom 71, u suradnji s Gradom Pulom, za predstojeće ljeto uvest će se dodatne noćne linije kojima će biti obuhvaćeni mjesni odbori na rubnim dijelovima grada.

Uvode se dvije kružne noćne linije, odnosno linije broj 72 za Veli Vrh i Štinjan te linije 73 za Valdebek, Busoler i Valmade. Obje linije povezat će spomenute kvartove i njihova šira područja s centrom Pule te omogućiti stanovnicima i gostima kvalitetan, siguran i povoljan način odlaska na večernja događanja u gradu kao i povratak njihovim kućama. Prometovanje linija bit će u razdoblju ljetnih školskih praznika.

I ove godine Pulapromet nastavlja s pogodnostima korištenja javnog gradskog prijevoza za vrijeme trajanja Pulskog filmskog festivala.

U suradnji s Javnom ustanovom Pula Film Festival dogovoreno svi vlasnici karata za večernje projekcije imat će pravo na besplatno korištenje javnog gradskog prijevoza. Svaka filmska karta na sebi će imati dodatno autobusnu kartu u obliku QR koda koja će vrijediti na dan projekcije od 19 do 4 sata idućeg dana te će se unutar toga vremena moći ostvariti neograničen broj vožnji.

Zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe i Područne vatrogasne zajednice Pula Edvin Matko Juršić izvijestio je kako su u povodu nadolazeće ljetne požarne i turističke sezone vatrogasci odradili sve potrebne pripreme.

„Operativni Planovi djelovanja usklađeni su s „Programom aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2024. godini“ i operativnim planom djelovanja Vatrogasne zajednice Istarske županije. Vozila i oprema spremni su za predstojeći glavni napor požarne sezone. Broj vatrogasaca u JVP i DVD povećava se zapošljavanjem sezonaca te uskoro završava i tečaj osposobljavanja novih članova DVD-a. Vatrogasne postrojbe spremne su za izvršavanje nadolazećih zadaća u sezoni kao i svih 365 dana u godini“, ustvrdio je zamjenik zapovjednika Juršić.

I Postaja prometne policije Pula poduzela je sveobuhvatne pripremne radnje za predstojeću turističku sezonu kako bi se osiguralo povoljno stanje sigurnosti u cestovnom prometu i kako bi osigurali protočnost prometa tijekom turističke sezone, kada se na našim prometnicama znatno povećava broj vozila. Sigurnost i protočnost prometa dva su prioriteta prometne policije ove sezone.

„U predstojećem razdoblju povećat ćemo prisutnost policijskih službenika na najfrekventnijim prometnicama kako bismo postupali po tim prioritetima. Osim toga, aktivnosti ćemo usmjeriti na zaštitu najranjivijih sudionika u cestovnom prometu (pješaka, biciklista, motorista) i suzbijanje najtežih prekršaja tzv. četiri ubojice u prometu (brzina, alkohol, pojas i mobitel), odnosno prekršaja koji su u uzročno-posljedičnoj vezi s događanjem prometnih nesreća“, najavio je načelnik Postaje prometne policije Pula Loris Lupetina.

U cilju unaprjeđenja sigurnosti cestovnog prometa pozvao je sve sudionike na solidarnost u prometu, odgovorno ponašanje i pridržavanje prometnih pravila i propisa.

U provođenju aktivnosti, uz policijske službenike, bit će angažirani i pripadnici prometne jedinice mladeži i prometni redari.

„Kako bi cijela godina prošla u najboljem doživljaju za naše turiste, Turistička zajednica grada Pule pruža im sve bitne informacije već pri planiranju dolaska, ali i dok borave u Puli. Ove godine u prvih pet mjeseci imali smo 18 posto više dolazaka i 17 posto više noćenja. Osim gostima koji su smješteni u Puli informacije se pružaju i svima koji planiraju posjetiti Pulu na jedan dan. Svi gosti informacije mogu dobiti kroz razne kanale: telefon, e-mail, web, društvene mreže ili osobno u info punktu. Upravo aktivnim angažmanom informatora i djelatnika TZ Pule gosti većim djelom svoje upite riješe kod nas ili ih se ciljano usmjeri ovisno o potrebi. Na taj način im dajemo osjećaj sigurnosti i kvalitetnog odmora. Naravno surađujemo i informacije crpimo i od svih ostalih službi, institucija, poduzeća te na taj način gostima olakšavamo dobivanje raznih informacija na jednom mjestu“, zaključila je direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj.