Novosti

04/06/2024

Grad Pula i ove godine obilježio Svjetski dan zaštite okoliša

Eko akcija u povodu 5. lipnja, Svjetskog dana zaštite okoliša

Grad Pula - Pola svake godine pa i ove godine obilježava Svjetski dan zaštite okoliša te je tim povodom održana eko akcija čišćenja šumice uz staru cestu za Verudelu u kojoj je sakupljeno oko 3 kubična metra miješanog komunalnog i glomaznog otpada.

U srijedu, 5. lipnja 2024. s početkom u 9,00 sati na Trgu kralja Tomislava za učenike viših razreda osnovnih škola Veruda i Stoja održat će se predavanje gđe Tatjane Uzelac, dipl.ing.građ., direktorice tvrtke Starum d.o.o. na temu kišnih vrtova s obzirom da je projektirala sve kišne vrtove na području Grada Pula - Pola. Projekt odvodnje prema WSUD (Water Sensitive Urban Design) principima na Trgu kralja Tomislava izabran je prema Dubai Awardu - UN Habitat, međunarodnoj organizaciji, među 50 najboljih svjetskih ostvarenja od preko 500 prijavljenih radova iz cijelog svijeta za 2017. godinu.

Grad Pula - Pola je 2023. godine za kišne vrtove u sklopu Interreg projekta prilagodbe klimatskim promjenama CREATE dobio i nagradu Adriatic Adaptation Award.

Nagrada je dodijeljena zbog načina dizajna i implementacije kišnih vrtova, odnosno infiltracijskih sustava, koji pomoću prirodnih struktura štite od poplava u slučaju obilnih kiša i istovremeno rasterećuju mješovite sustave sanitarne odvodnje te prihranjuju podzemne vode.

Kišni vrtovi pomažu u prirodnom pročišćavanju oborinskih voda i poboljšanju kvalitete okoliša, pružaju staništa za razne vrste biljaka, kukaca i životinja te pomažu u očuvanju biološke raznolikosti - privlače pčele, leptire i druge insekte koji su važni za oprašivanje biljaka, pružaju staništa za ptice, vodozemce i druge životinje koje se hrane kukcima i drugim malim životinjama.

Također, sadnjom stabala u kišnim vrtovima pridonosi se apsorpciji i pohranjivanju CO2 u tkivima biljkama te pomažu u smanjenju utjecaja toplinskih otoka budući da biljke apsorbiraju sunčevu energiju i hlade okoliš kroz proces isparavanja, a krošnje drveća u njima stvaraju ugodan hlad.

Sukladno svom zelenom i održivom opredjeljenju Grad Pula - Pola upravo realizira devet „zelenih“ projekata zahvaljujući odobrenim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) u iznosu od 788,6 tisuća eura. Realiziran je projekt uređenja zaobilaznice - drvored duž gradske obilaznice, uređena je zelena površina u Palisinoj/ Cesti prekomorskih brigada, uređen je park na Hidrobazi, ozelenjeno je javno parkiralište i pješačka staza na Verudeli. U okviru sufinanciranja FZOEU, uskoro kreće korištenje urbanih vrtova na Lošinjskoj, na području mjesnog odbora Vidikovac, formirat će se urbana šuma Monvidal, ozeleniti postojeće autobusne nadstrešnice, postavit će se nove javne slavine na zelenim i rekreativnim površinama i provest će se projekt razmjene znanja i iskustva u primjeni mjera prilagodbe klimatskim promjenama „Pula je zelena“.

Program Ujedinjenih naroda za okoliš usvojen je na Konferenciji Ujedinjenih naroda u Stockholmu održanoj 5. lipnja 1972. godine te se od tada taj datum slavi diljem svijeta kao Svjetski dan zaštite okoliša. Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta, Program Ujedinjenih naroda za okoliš nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u razmišljanju i djelovanju s ciljem održivog razvoja našeg okoliša.

Ovogodišnja tema i kampanja za Svjetski dan zaštite okoliša usmjerena je na obnovu zemljišta, dezertifikaciju i otpornost na sušu pod sloganom „Naša zemlja. Naša budućnost. #GenerationRestoration.”