Novosti

05/06/2024

Novi filmski tjedan u znaku “Promatrača” i obiteljske avanture “Djevojčica i jaguar”

Kino Valli u tjednu od 6. do 12. lipnja donosi novi triler “Promatrači” s Dakotom Fanning u glavnoj ulozi te dirljiv obiteljski film “Djevojčica i jaguar”. U programu “Propustili ste, pogledajte” gledamo romansu “Izazivači”, a u suradnji s INK predstavljamo i projekcije najnovijih video radova američke redateljice i koreografkinje Meg Stuart koja dolazi u Pulu

Novi filmovi

Dakota Fanning zvijezda je napetog nadnaravnog trilera “Promatrači” u režiji Ishane Night Shyamalan. Radnja filma prati Minu, 28-godišnju umjetnicu koja se izgubi u prostranoj, netaknutoj šumi u zapadnoj Irskoj. Kada Mina nađe sklonište, nesvjesno ostaje zarobljena pored tri stranca koje svake večeri promatraju i uhode tajanstvena stvorenja. Ne možete ih vidjeti, ali oni vide sve. Uplašena i zarobljena među strancima, Mina očajnički traži odgovore na pitanja tko su ti promatrači, zašto ih drže zarobljenima i, što je najvažnije, kako može pobjeći? Glavne uloge uz Dakotu Fanning glume Georgina Campbell, Oliver Finnegan  i Olwen Fouere.

“Djevojčica i jaguar”  francuskog redatelja Gillesa de Maistre obiteljska je avantura o neraskidivom prijateljstvu i ljubavi prema životu koja pokazuje sve ljepote Amazonije, ali i njenu mračnu stranu za koju je odgovorna ljudska pohlepa. Film nas odvodi u dubinu amazonske prašume koja skriva mnoge tajne, nevjerojatne susrete, ali i neočekivana prijateljstva. Jedno od takvih prijateljstava je ono između djevojčice Autumn i crnog jaguara Hope koje niti tisuće kilometara koje ih razdvajaju ne mogu raskinuti. Autumn i Hope odrasli su zajedno u amazonskoj prašumi, no Autumn je s ocem odselila u New York, daleko od svoje prijateljice. Osam godina kasnije Autumn otkriva kako je Hope jedini preostali crni jaguar u toj šumi budući da su preostali iz njene vrste završili kao mete krivolovaca. Bez znanja svog oca, Autumn odlazi u amazonsku prašumu želeći pod svaku cijenu pomoći prijateljici.

Propustili ste, pogledajte

U programu “Propustili ste, pogledajte” 9. lipnja od 19 sati prikazuju se “Izazivači”, novi film talijanskog redatelja Luce Guadagnina kojeg znamo po “Skrivenoj ljubavi”. U ovoj romantičnoj drami glavnu ulogu ima jedna od najtraženijih holivudskih glumica - Zendaya. Tashi, bivša teniska zvijezda u središtu je ljubavnog trokuta u kojem su dva najbolja prijatelja Art i Patrick čije rivalstvo u borbi za Tashinom naklonošću prelazi i na sportski teren. Tashi postaje trenerica svog supruga Arta kako bi prekinuo niz poraza, a za uspjeh na Grand Slam turnirima, tjera ga da igra na turniru niže razine tzv. Challenger, gdje će se suočiti s rivalom Patrickom.

Posebno događanje: Recentni video radovi Meg Stuart

U sklopu prvog izdanja manifestacije “Portret autorice” Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula dovodi renomiranu američku koreografkinju, redateljicu i plesačicu Meg Stuart koja će se 7. i 8. lipnja predstaviti publici izvedbom “All the Way Around”, ciklusom filmova u Kinu Valli te diskurzivnim i edukativnim programima. Manifestacija “Portret autorice” posvećena je umjetničkim praksama izvedbenih autora koji su obilježili svjetsku kazališnu i plesnu scenu. Stuart već trideset godina djeluje na međunarodnoj izvedbenoj sceni, predstavlja kreativnu silu koja se slobodno kreće između plesa, kazališta i vizualnih umjetnosti. Kino Valli u program se uključuje 7. lipnja, a od 20 sati, a bit će prikazani neki od njenih najnovijih video radova: “The Lobby”, “Intermission”, “Overtime”, “The Clock”, “Shelf Life”. Ovi radovi pružaju intiman uvid u Stuartin kreativni proces, istražujući različite aspekte njezinog stvaralaštva kroz medij videa. Publika će biti vođena na putovanje kroz raznolike teme i estetike koje karakteriziraju njen opus, od suptilnih i introspektivnih do eksperimentalnih i provokativnih. Cjelokupni program provjerite na stranicama INK.

Simpozij i izložba

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre u Kinu Valli 7. lipnja održat će simpozij i izložbu naslovljenu “Safet Isović - Orfej našeg vremena”. Predavač je profesor Esad Bajtal, a autorica izložbe je Đana Kukić iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. U kulturno-umjetničkom programu nastupa zbor Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre - Istarske gondže.