Novosti

05/06/2024

STEAM projekt u školskoj knjižnici OŠ Monte Zaro

OŠ Monte Zaro odobren je projekt "Čitajmo, stvarajmo i pokrenimo znanstvenike u STEAM razredima" za školsku godinu 2023./24. Projekt je odobren na natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja u sklopu rada s učenicima u dodatnoj nastavi.

U OŠ Monte Zaro  djeluju grupe dodatne nastave iz svih predmeta i Čitateljski klub koji okuplja ljubitelje knjiga raznih sadržaja; od književnosti do STEAM knjiga. Kako bi učenike potaknuli na još aktivnije učenje željeli su pokrenuti razredne STEAM knjižnice koje bi djelovale unutar svih dodatnih grupa u svojim razredima; od hrvatskoga jezika, matematike, geografije, informatike i tehničke kulture do likovne kulture.

U prvom dijelu projekta nabavili su police za knjige, slikovnice STEAM tematike i tepihe za razredne knjižnice od 1. do 4. razreda i produženi boravak.

U suradnji s Udrugom Birikina, učiteljima, stručnim suradnicima i gostujućim predavačima realizirali su radionice izrade kamišibaj kazališta, društvene igre Put oko sunca za učenike od 1. – 8. razreda koji su uključeni u dodatnu nastavu iz svih nastavnih predmeta.

Ciljevi projekta:

  • Identifikacija darovitih učenika i njihovo aktivnije uključivanje u dodatne aktivnosti.
  • Usvajanje znanja o izradi kamišibaj kazališta, edukativnih društvenih igara i digitalnih alata.
  • Veće uključivanje učenika u rad dodatnih grupa, natjecanja i natječaja iz STEAM područja.
  • Razvoj razrednih knjižnica i poticanje čitanja knjiga STEAM tematike

Voditeljica projekta, knjižničarka Dragica Pršo, zahvaljuje ravnateljici Branki Sironić Buić na podršci, ali i svim kolegama i kolegicama na suradnji.