Novosti

06/06/2024

Projekcija filma Zemljak/Countryman u Puli

U petak, 7. lipnja 2024. s početkom u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani Poduzetničkog centra Coworking, Marulićeva 5, održat će se Projekcija filma Zemljak/Countryman. Na pulskoj projekciji filma bit će prisutan redatelj Peter Pecotić te Nj. E. Richard Rodgers, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Australije u Republici Hrvatskoj.

Prateći korake svog pokojnog oca, Petar Pecotić snimio je jedinstven dokumentarac o putovanju sjevernom Australijom na kojem je upoznao umjetnika iz naroda Warumunga čiji je otac također bio hrvatski useljenik. Njihovo prijateljstvo kao i spoznaja da dijele neraskidivu vezu prema zemlji svojih predaka okosnica su dokumentarnog filma Countryman/Zemljak.

“Zemljak” je priča o putovanju sjevernom Australijom dugom 10 000 kilometara u kojem je redatelj filma i jedan od koproducenata Peter Pecotić, u vrijeme COVID ograničenja 2020. kada se nije moglo putovati izvan Australije, odlučio proputovati put od Sydneyja do Cairnsa koji je njegov pokojni otac prošao 1958. godine, kako bi posjetio potomke doseljenika s očevog rodnog otoka Korčule, koji su na sjeveru države Queensland sjekli šećernu trsku. Želio je saznati kako žive potomci tih doseljenika i što od hrvatskog naslijeđa oblikuje njihov australski identitet.  Upoznavši na tom putu i Josepha Williamsa (Orlovića), lokalnog aboridžinskog umjetnika čiji je otac također Hrvat, originalna zamisao krenula je u neočekivanom smjeru.

Priča je to i o prožimanju dviju kultura, australske starosjedilačke s onom koje su donijeli hrvatski doseljenici, priča puna emocija o susretu oca i sina nakon četrdeset godina,  hrvatskim iseljenicima u Australiji, umjetnosti, odnosu prema zemlji, prijateljstvu i zajedništvu među ljudima.

Redatelj Peter Pecotić ponosno ističe svoje hrvatske korijene (po ocu s Korčule, a po majci s Pelješca) te govori tečno hrvatski jezik.  U filmu su prikazane i autentične snimke hrvatskih iseljenika u Australiji koji su se doselili 50-tih godina s Korčule te su kroz film dokumentirana brojna zanimljiva i autentična svjedočanstva, a životno iskustvo i radost tijekom rada na filmu su nemjerljivi.

Film je premijerno prikazan na Trećem hrvatskom festivalu u Sydneyu, a nakon toga uslijedila je mini turneja po gradovima u Australiji. Sredinom lipnja prošle godine film je prikazan Zagrebu, Dubrovniku i Lumbardi na otoku Korčuli. Tijekom protekla tri tjedna u suorganizaciji Hrvatske matice iseljenika film je prikazan u Zagrebu, Pečuhu, Budimpešti, Subotici, Čapljini, Vukovaru, Vinkovcima.

Organizatori pulske projekcije su Hrvatska matica iseljenika – Podružnica Pula u suradnji s Veleposlanstvom Australije u RH i Gradom Pula-Pola.