Novosti

06/06/2024

U pulskim vrtićima i školama obilježen Svjetski dan zaštite okoliša

U Dječjem vrtiću Pula obilježen je Svjetski dan zaštite okoliša uz pomoć djelatnika Herculanee koji su vrtićancima pomagali izgraditi hotel za kukce.

Mali istraživači učili su o važnosti kukaca za naš ekosustav, njihovim staništima i kako možemo pomoći očuvanju prirode. Uz puno smijeha, zajedničkog rada i kreativnosti, stvoren je predivan prostor u kojem će kukci pronaći svoj dom.

Ciljevi ovog projekta su edukacija o ekologiji i važnosti biološke raznolikosti, razvijanje ljubavi i brige za prirodu, poticanje timskog rada i kreativnosti kod djece te učenje o mogućnosti recikliranja i ponovne upotrebe odbačenih predmeta.

Međusektorskom suradnjom Grada Pule i Pula Herculanee kroz različite aktivnosti koje se provode u predškolskim i školskim ustanovama, cilj je edukacija djece i mladih u području uređenja okoliša, brige za okoliš i odgovornog gospodarenja otpadom, što u konačnici pridonosi pozitivnim promjenama i usvajanju navika koje imaju velik utjecaj na zajedničku budućnost te ljepši grad i čišći okoliš. 

Osim u Dječjem vrtiću Pula, Svjetski dan zaštite okoliša obilježen je i u Osnovnoj školi Veli Vrh gdje su marljivi osnovci pripremili  izložbeni prostor i predstavili svoje radove. Vodeći se porukom RECYCLE-REUSE-REDUCE učenici su ispunili svoju zadaću te pokazali kako udahnuti novi život starim stvarima ne zaboravljajući pritom tradiciju i zavičajnost. Izrada krpenjača – lopti od starog tekstila/čarapa te oslikavanja starih majica i platnenih vreća do šterni/bunara koji su ondašnjim ljudima značili život i predstave šestaša na čakavici. Zboraši su predstavili eko himnu, a vrijedni STEM-ovci približili su nas budućnosti i primjeni tehnologije kojom štedimo električnu energiju. Učenici su ukazali i na problem koji je prisutan diljem svijeta prezentacijom o prekomjernom bacanju hrane.