Novosti

06/06/2024

U sklopu EU projekta o urbanim izazovima predstavnici Grada Pule boravili u Tallinu

Grad Pula, putem Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte, Odsjeka za Smart City/razvojne projekte, prijavio se na projekt Smart City Challenge 2023. Projekt je koncipiran na način da se prikupljanjem urbanih izazova od strane gradskih administracija te pronalaskom rješenja za navedene izazove od strane znanstvenika i istraživača, razvijaju, pilotiraju i implementiraju pametna rješenja koja pomažu gradovima u ostvarenju Smart City ciljeva.

Djelatnici Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte sudjelovali su na radnom sastanku u prostorijama Tallinn University of Technology u gradu Tallinnu, Estonija, a sve s ciljem razvoja konceptualnog rješenja za urbani izazov s kojim se Grad Pula, zajedno s prijestolnicama Estonije i Irske, gradovima Tallinnom i Dublinom, prijavio na projekt. U suradnji između istraživača i gradova pilota razvija se proizvod u vidu mobilnog uređaja koji prikuplja razne podatke i prati različite urbane parametre, poput kvalitete zraka, razine buke, oštećene ili nedostajuće prometne znakove, oštećene prometne površine, slabo vidljive prometne oznake i mnoge druge.

Događaj je to u organizaciji FinEst centra, neovisne organizacije u sklopu Tehnološkog sveučilišta u Tallinnu (TalTech), koju su 2019. godine osnovali TalTech, Sveučilište Aalto, Forum Virium Helsinki i estonsko Ministarstvo gospodarstva i komunikacija. FinEst centar za pametne gradove međunarodni je centar za istraživanje i razvoj, aktivno se bavi razvojem istraživačkih i inovacijskih projekata usmjerenih na stvaranje vrijednosti kroz nove usluge i partnerstva. Ove inicijative podržane su sredstvima EU kroz programe Horizon Europe i Interreg.

Smart City Challenge 2023 došao je do završne faze odabira – ostalo je šest finalnih prijedloga (projekata) od kojih će tri projekta doći do faze pilotiranja rješenja u svojim sredinama, a za svaki od tri projekta od strane FinEst centra osiguran je iznos od 1,2 mil. € za izradu predmetnog rješenja, pilot projekt i implementaciju. Valja naglasiti kako sve predložene i inovativne ideje služe kako bi se poboljšala kvaliteta života u urbanim sredinama.

Također, valja napomenuti kako se Grad Pula prijavio s novim urbanim izazovom na Smart City Challenge 2024 s nadom da će se uspješna međunarodna suradnja nastaviti i u budućnosti.

Više informacija o projektu možete pronaći na web stranici: https://finestcentre.eu/innovation-with-cities/smart-city-challenge-2023/

U sklopu boravka u Estoniji, odrađen je i radni sastanak u Gradu Tallinnu na kojem su se predstavnici Pule upoznali s GIS sustavom Grada Tallinna, funkcionalnostima, interoperabilnošću i organizacijskom strukturom koja radi na samom sustavu, a sve u cilju razmjene iskustava i primjera dobre prakse koja bi mogla biti korisna za razvoj GIS sustava Grada Pule.