Novosti

06/06/2024

Grad Pula akcijom darivanja krvi obilježio Svjetski dan darivanja krvi

Grad Pula je u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Pula povodom Svjetskog dana darivatelja krvi u prostorijama Komunalne palače 6. lipnja 2024. godine organizirao akciju darivanja krvi za sve zaposlenike Grada Pule, svih gradskih trgovačkih društava i javnih ustanova.

Akciji su se odazvali dobrovoljni darivatelji koji su se dosad svaki put darovali krv u Komunalnoj palači, te oni djelatnici koji su se, potaknuti svojim kolegama, odlučili po prvi put darovati krv kako bi svojim humanim činom nekome spasili život. Među današnjim dobrovoljnim darivateljima bio je darivatelj koji je dosad 118 puta darovao krv. Ovom je akcijom prikupljena 31 doza krvi.

U Hrvatskoj, muškarci darivatelji krvi smiju dati krv do četiri puta godišnje, s razmakom između darivanja od tri mjeseca, dok žene smiju dati krv do tri puta godišnje s razmakom između darivanja od četiri mjeseca.

Svake godine 14. lipnja obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi diljem svijeta s namjerom podizanja svijesti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka. Transfuzijom krvi i krvnih pripravaka pomaže se u spašavanju milijuna života svake godine. Krv može pomoći u produženju očekivane životne dobi i poboljšanju kvalitete života pacijenata koji boluju od stanja opasnih po život te je neophodna kod složenih medicinskih i kirurških zahvata. Jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života.