Novosti

07/06/2024

Predstavljanje knjige „Trst ne damo! Jugoslavija i Tršćansko pitanje 1945.-1954."

Knjigu Trst ne damo! Jugoslavija i tršćansko pitanje 1945.-1954.  predstavit će u utorak, 11. lipnja 2024u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula (Kandlerova 39) Federico Tenca Montini, njezin autor,  i dr. sc. Darko Dukovski.

Program počinje u 18 sati, a organiziraju ga Istarsko povijesno društvo i Gradska knjižnica i čitaonica Pula.

O knjizi:

Sudbina Trsta i i Tršćanska kriza koja je trajala od svibnja 1945. do sklapanja Londonskog memoranduma u listopadu 1954. bila je najosjetljivija mirnodopska dionica u odnosima između Italije i Jugoslavije. Knjiga Trst ne damo! Jugoslavija i Tršćansko pitanje 1945.-1954. podrobno objašnjava što se u deset godina događalo između dvije države i dvaju svjetskih političkih blokova. Knjiga govori o sukobljavanju Zapada i Istoka, raspravama o pravu naroda na samoopredjeljenje, ali i razmišljanjima o ratnom plijenu, kazni i nagradi, odnosu velikih i malih nacija, krivim odlukama u prošlosti, odgovornosti za ratne zločine, spremnosti za žestok otpor, kao i o karizmatičnim vođama.

O autoru:

Federico Tenca Montini je talijanski povjesničar, istraživač-znanstvenik na Odsjeku političkih i društvenih znanosti Sveučilišta u Trstu te vanjski suradnik Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.