Novosti

12/06/2024

Kino Valli: ZagrebDox u gostima, Bloomsday i novi filmovi “Izvrnuto obrnuto 2” i “Ezra”

Kino Valli u tjednu od 13. do 19. lipnja domaćin je „ZagrebDoxu“ u gostima i prikazuje tri filma s ovogodišnjeg, 20. izdanja Festivala. Od novih naslova na programu je drama ”Ezra” te animirani “Izvrnuto obrnuto 2”. I ove godine u Puli se slavi Bloomsday, a Valli prikazuje film “Steps of Freedom” o tradicionalnom irskom plesu koji je danas svjetski fenomen. Prijavama za dječju radionicu animacije “Škare, papir, dinosaur” započinje zagrijavanje za 71. Pulski filmski festival

Novi filmovi

“Ezra” je komedija/drama u kojoj stand-up komičar Max Bernal (Bobby Cannavale) i njegov 11-godišnji autistični sin Ezra (William Fitzgerald) nenadano kreću na putovanje koje nam donosi priču o obitelji koja pokušava shvatiti kako razumjeti jedno drugo. Nakon što mu se nedavno raspala karijera i brak, Max živi sa svojim ocem Stanom (Robert De Niro) i u dubokom je sukobu s uskoro bivšom suprugom Jennom (Rose Byrne) oko načina na koji bi trebali pristupiti posebnim potrebama njihovog sina. Kada Ezru izbace iz još jedne škole, Max donosi kontroverznu odluku da uzme Ezru usred noći, započinjući putovanje diljem zemlje. Režiju potpisuje Tony Goldwyn, a u filmu također glume Vera Farmiga, Rainn Wilson i Whoopi Goldberg.

Animirani film “Izvrnuto obrnuto 2” nastavak velikog hita studija Disney i Pixar iz 2015. godine u kojem smo upoznali djevojčicu Riley i njezinih pet emocija. Emocije Sreća, Strah, Tuga, Ljutnja i Gađenje imaju novog posla u Rileyinom umu. Dok su se u prvom nastavku morale nositi s privikavanjem na novu okolinu zbog selidbe u novi grad, sada dobivaju društvo novih emocija jer Riley ipak odrasta u mladu djevojku. Tinejdžerske godine znaju biti emotivno jako zahtjevne.

Bloomsday: Steps of Freedom

U Puli se i ove godine slavi Bloomsday, dan posvećen liku i djelu književnika Jamesa Joycea koji je u ovom gradu proveo neko vrijeme i to u vrijeme pisanja svoje drame “Dublinci”. Manifestacija traje od 14. do 16. lipnja, a tijekom tri dana najavljena su brojna događanja o kojima čitajte na ovom linku. Kino Valli pridružuje se projekcijom dokumentarnog filma “Steps of Freedom” 14. lipnja u 19 sati. Na izniman način prikazano je kako je tradicionalni irski ples prerastao u globalni fenomen.

ZagrebDox u gostima

Naš najznačajniji festival dokumentarnog filma ZagrebDox proslavio je ove godine svoje 20. izdanje, a Kino Valli 15. i 16. lipnja prikazuje tri dokumentarca iz ovogodišnjeg programa Festivala.

“Nasmijana Gruzija” prikazuje se 15. lipnja u 20:20 sati, a film pokušava odgovoriti na pitanje koja je cijena poluistina koje nam govore političari. Godine 2012. gruzijski predsjednik htio je izmamiti osmijeh naciji. U utrci za ponovni izbor predsjednička stranka najsiromašnijima je obećala subvencioniranu stomatološku skrb. Po cijeloj zemlji državni zubari počeli su vaditi pokvarene zube uz obećanje da će ih zamijeniti u predstojećim mjesecima – a onda je predsjednik izgubio.

“April u Francuskoj” prati April, petogodišnju Engleskinju nezadovoljnu preseljenjem svoje obitelji u Francusku. Nakon vremena lockdownaprovedenog u Parizu seli se u malo srednjovjekovno selo u jugozapadnoj Francuskoj gdje je živio njen pradjed. Posjećujući mjesno groblje, April misli da ljudi tamo samo spavaju. Razgovara sa svojim pradjedom i čvrsto vjeruje da bi se on na kraju mogao vratiti. Kako bi joj se želja ispunila, zaželjet će je u crkvi i u planinama Pireneja čekajući zvijezdu padalicu, kao što je vidjela u Pinokiju. Dok čeka pradjeda, susreće njegove bivše prijatelje i zajedno s njima otvorit će se svijetu, otkriti svoju nutrinu i zauvijek promijeniti svijet odraslih oko sebe. Film je na rasporedu 16. lipnja u 19:00 sati.

Istog dana od 20:30 sati prikazuju se “Sretni kamperi” o ljudima koji ljeta provode uz obalu Virginije u zbijenim, zahrđalim kamp-prikolicama. Zabavlja ih to što plaćaju skromnu najamninu za lokaciju od milijun dolara, ali ono što ih čini najsretnijim ljudima na svijetu nisu samo divni zalasci Sunca. Ispod stereotipa o parku za prikolice krije se nevjerojatna utopija u kojoj si susjedi međusobno pomažu i dijele sve što imaju. Samoću i izolaciju u toj zajednici ne mogu ni zamisliti. Nažalost, njihov je raj prodan. Pripremaju za deložaciju i gubitak generacijama dugih veza. Dok se još jednom odvija poznata priča o raseljavanju, oni se čvrsto drže svojih posljednjih sunčanih dana. Imućniji ljudi, koji će zauzeti njihovo mjesto, nikada neće biti tako bogati.

Prijave na radionicu “Škare, papir, dinosaur”

Tijekom 71. Pulskog filmskog festivala održat će se radionica animacije za djecu naslovljena “Škare, papir, dinosaur”, a vodit će je ilustrator i autor dječjih knjiga, slikovnica i filmova Vibor Juhas. Održat će se u dva termina -  od 8. do 12. srpnja te od 15. do 19. srpnja 2024. Polaznici će učiti o stop animaciji i sudjelovati u izradi kratkog animiranog filma - od stvaranja priče, osnova stop motion animacije, kreacije likova i pozadina, snimanje scena, skladanje glazbe i snimanje šumova te završavaju montažom. Cijeli proces odrađuje se timski - kao u pravim studijima animiranog filma. Koristeći lako dostupne stvari poput kamenčića, grančica, starih i novih igračaka, novina, časopisa i alata - naučiti će stvarati originalne svjetove u kojima nastaju čudesne i neobične priče. Mašta je jedino ograničenje a snalažljivost i želja za stvaranjem jedini preduvjet. Prijave su otvorene, a obrazac je dostupan na stranicama Festivala.