Novosti

12/06/2024

Pulska Gradska knjižnica i ove godine dio manifestacije Bloomsday

Dašak Irske uz notu Leopolda Blooma od 14. do 16. lipnja

Bloomsday je popularan naziv za 16. lipnja, datum u kojem se odvija radnja romana Uliks irskog pisca Jamesa Joycea. Diljem svijeta na taj datum organiziraju se različiti programi kojima se slavi njegovo djelo. Budući da je Joyce kratko vrijeme živio u Puli, već se niz godina u suradnji pulske Turističke zajednice i različitih ustanova i udruga te uz podršku Veleposlanstva R. Irske u RH organizira manifestacija Bloomsday u Puli. Gradska knjižnica i čitaonica Pula u manifestaciji sudjeluje od 2014. godine organizirajući programe kojima promiče važnost čitanja, popularizacije knjige, informiranja i educiranja građana o važnosti književnog i nasljeđa te podizanja kulturne i obrazovne razine društva u cijelosti.

Ovogodišnji program manifestacije Bloomsday u Puli održava se od 14. do 16. lipnja na različitim gradskim lokacijama.

Razvoj čitalačke publike jedna je od ključnih odrednica razvoja zajednice pa su ovogodišnji programi Knjižnice tijekom manifestacije Bloomsday prvenstveno namijenjene djeci i mladima kao aktivnim sudionicima u kulturi. U petak, 14. lipnja u 11 sati u izložbenom prostoru Središnje knjižnice (Kandlerova 39) izložbu Seamus Heaney: Listen Now Again otvorit će veleposlanik Republike Irske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Ruaidhri Mark Dowling. Izložba vodi posjetitelje kroz život i djelo pjesnika, otkrivajući unutarnje i vanjske sile koje su oblikovale rad velikog irskog pjesnika, prevoditelja i dobitnika Nobelove nagrade za književnost. Istražuje njegov kreativni proces kroz originalne rukopise, pisma, neobjavljena djela, dnevničke zapise, fotografije, osobne artefakte i multimedijske snimke. Nastala je na temelju opsežne arhive koju su Seamus Heaney i njegova obitelj darovali Nacionalnoj knjižnici Irske 2011. godine.

Tema ovogodišnjih programa za djecu je Joyceova slikovnica Mačak i vrag, nastala prema tekstu koji je taj irski književnik pisao za svog unuka Stephena: u Titovom parku 14. lipnja u 18.30 sati održat će se program obiteljskog čitanja Čitajmo zajedno Joycea, dok 15. lipnja u 10 sati u Dječjoj knjižnici (Smareglina 2) u 10 sati počinje kreativna radionica za djecu Čajanka s Joyceom i Ivom Kreativom, a u 11 sati na Odjelu za djecu i mlade (Kandlerova 39) STEAM radionica za djecu Subotom u knjižnici s Jamesom Joyceom i Tinkers Labom Pula. Sudjelovanje na radionicama se ne naplaćuje, no za radionice u subotu zbog ograničenog broja sudionika potrebno je prijaviti se u Dječjoj knjižnici, odnosno na Odjelu za djecu i mlade.

Programe koja Knjižnica organizira u okviru manifestacije Bloomsday financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH.

BLOOMSDAY U PULI 2024.

  • Petak, 14. lipnja

10 sati / Caffe bar Uliks / Čitanje romana Uliks Jamesa Joycea

11 sati / Forum Zeleni kauč - Joyce u očima ŠPUD-a

11 sati / Središnja knjižnica / otvorenje izložbe Seamus Heaney: Listen Now Again

13 sati / Središnja knjižnica / Radionica Artsy Fartsy Joyce

18.30 sati / Titov park / Čitajmo zajedno Joycea - obiteljsko čitanje

19 sati / Kino Valli / Steps of freedom - projekcija filma

20.30 sati / Forum / Duo Rapsodija uz degustaciju sireva

  • Subota, 15. lipnja 2024.

10 sati / Forum, Ured TZ-a / otvorenje izložbe plakata Bloomsday 2012. - 2023.

10 sati / Dječja knjižnica / Čajanka s Joyceom - kreativna radionica za djecu od 5 do 10 godina

11 sati / Središnja knjižnica / Subotom u knjižnici s Jamesom Joyceom - edukativna radionica za djecu

  • Nedjelja, 16. lipnja 2024.

10 sati / Trg Portarata / Vođenje Pulom - Putevima Jamesa Joycea (na engleskom, talijanskom i hrvatskom jeziku)

21 sat / Caffe bar Uliks / Joyce Pub Kviz.