Novosti

13/06/2024

Grad Pula i UNICEF razgovarali o daljnjem uključenju pulskih škola u program Za sigurno i poticajno okruženje u školama

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Ivana Sokolov sa suradnicima održala je inicijalni sastanak sa predstojnicom UNICEF-a u Hrvatskoj Žanom Hinek, Martinom Tomac Latinac, voditeljicom Odjela za zaštitu djece i Ivanom Ćosić, voditeljicom Programa za obrazovanje u UNICEF- u o uvođenju programa Za sigurno i poticajno okruženje u školamau pulske osnovne škole.

Predstavnice UNICEF-a prezentirale su ključne rezultate navedenog programa u prošlom ciklusu provedbe koji je izgradio snažne temelje za razvoj adaptiranog programa, a od prosinca 2023. godine provodio se u Zagrebu u suradnji sa Savjetovalištem Luka Ritz. Intencija je daljnji razvoj programa na temelju realnih statističkih podataka i stvarnog stanja u okruženju s kojim se svakodnevno susreću obrazovne ustanove i roditelji.

Program nije usmjeren samo na prevenciju nasilja, već na stvaranje školskog ozračja pogodnog za razvoj djeteta i za sudjelovanje djece u aktivnostima prevencije nasilja. Osmislio ga je tim domaćih stručnjaka posebno okupljenih na ovom zadatku 2003. godine i otada se dorađuje i poboljšava. Provođenje Programa započelo je u školama 2003./2004. školske godine i dosad ga je primjenjivalo 286 škola, a 153 škole su uspješno provele svih sedam predviđenih koraka te su dobile naziv Škola bez nasilja.

Osnovana je i Mreža škola bez nasilja, koja je potaknula nastavak rada na suzbijanju vršnjačkog nasilja i nakon što su dobile naziv jer se nasilje među djecom brzo vraća ukoliko se stalno ne radi na njegovom suzbijanju. Mreža traži od svojih članica obnovu statusa nakon tri godine.

Mreža je potaknula i razvoj dodatka osnovnom programu, pod nazivom Prekini lanac!, koji se posebno bavi zlostavljanjem putem elektroničkih medija, a primjenjuje se nakon što se ostvari ovaj osnovni program. Evaluacija pokazuje da se nakon četiri godine od početka provedbe Programa broj djece koja zlostavljaju smanjuje za dvije trećine, a broj djece koja trpe zlostavljanje za 50 posto, što znači da se i ukupan broj nasilnih postupaka značajno smanjuje.

U prethodnom edukativnom ciklusu, u programu su sudjelovale pulske osnovne škole Monte Zaro, Kaštanjer i Stoja.

Također, izrađen je i priručnik u vidu Knjižice za roditeljekoja sadrži čitav niz podataka i smjernica za prevenciju nasilja te pomoć roditeljima u izazovima svakodnevnog odgoja.

U Programu bi sudjelovalo cjelokupno nastavno osoblje škola koje bi se uključile u program u periodu od dvije godine, a krajnji cilj je sustavan i strateški pristup u prevenciji nasilja kroz različite aktivnosti.

Priručnik Za sigurno i poticajno okruženje u školama  možete pronaći u nastavku vijesti.