Novosti

14/06/2024

Predstavljanje knjige “Album na dan – 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati”

Ovog ponedjeljka, 17. lipnja, s početkom u 19:30 Dnevni boravak Rojca predstavlja knjigu “Album na dan – 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati”, revolucionarno književno putovanje pomno pripremljeno kako bi sve glazbene entuzijaste vodilo kroz zvučni krajolik prepun važnih obilježja uz koje vrijedi zastati.

U svijetu prepunom beskrajnih glazbenih izbora, razlikovanje važnog od usputnog može biti zastrašujući zadatak. Njega su se hrabro prihvatili autori Ivan Palijan ft. Velimir Grgić, Dino Milić-Jakovlić, Marko Smiljić, Zoran Stajčić i Bojan Mandić stvorivši jedinstveno glazbeno-literalno djelo.

Knjigu će posjetiteljima prezentirati upravo jedan od autora - Zoran Stajčić, glavni urednik i jedan od osnivača hrvatskog pop kulturnog portala Ravno do dna.

“Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati” čine originalni tekstovi stručnih autora koji su većinu života proveli slušajući glazbu, a jedan njegov nešto manji dio i pišući o njoj. Ovom knjigom donose jedinstven uvid u važnost ovih albuma u našem vremenu ne gubeći iz vida njegovu važnost u vremenu kada su se albumi prvi put pojavili.

Po riječima autora, kako bi odredili koji su najvažniji albumi popularne glazbe koristili su pet kriterija: prodaju albuma, ocjene kritičara, broj pojavljivanja na listama najboljih albuma, ocjene fanova i koliko primjeraka albuma fanovi imaju u svojim kolekcijama. Knjiga odgovara na važna pitanja „Koji su najvažniji albumi svih vremena?“ i „Postoji li način da to odredimo bez da izazovemo nerede?“ postavljena negdje oko 3 ujutro tijekom jedne noći nedefiniranog dana u tjednu koja se činila da nikada neće završiti.

Od albuma „In the Wee Small Hours“ Franka Sinatre iz 1955., do albuma „Folklore“ Taylor Swift iz 2020., ovi albumi su obilježili doba u kojima su nastali kroz svoj umjetnički domet, društveni značaj ili čistu popularnost kod publike. No važnije oni su i danas važni, slušani i traženi te predstavljaju obavezne dijelove samoobnavljajućih i brzorastućih kolekcija vinila i CD-ova uz česta slušanja na streaming servisima.

Predstavljanje knjige počinje točno u 19:30 u Dnevnom boravku Rojca, u ponedjeljak 17. lipnja 2024. godine.