Novosti

17/06/2024

Polaganjem vijenaca svečano obilježen Dan mađarske mornarice

U subotu, 15. lipnja na pulskom Mornaričkom groblju već je tradicionalno obilježen Dan mađarske mornarice u znak sjećanja na mađarske mornare, žrtve Prvog svjetskog rata koji su poginuli na brodu "Szent Istvan" koji je potonuo 10. lipnja 1918. kod Premude.

Naime, mađarski je parlament 10. lipanj proglasio Danom sjećanja na mađarske pripadnike ratne mornarice, a spomenik na Mornaričkom spomen-groblju u Puli njima u čast postavljen je 2017. godine.

U ime grada Pule na svečanosti obilježavanja Dana mađarske mornarice sudjelovao je zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul koji je tom prigodom izjavio:

„U ovom trenutku možemo svi biti ponosni na našu zajedničku prošlost, na koju mi u Puli čuvamo sjećanje, ali kroz današnje obilježavanje šaljemo i jasnu poruku kako iz povijesti moramo učiti i graditi zajedničku budućnost“.

Na svečanosti polaganja vijenaca sudjelovao je i veleposlanik Mađarske Nj.E. dr.Csaba Demcsák koji je održao svečani govor, a nazočnima se prigodno obratila i Jessica Aqavita, zamjenica župana Istarske županije.

Podsjetimo, na brodu "Szent Istvan" koji je potonuo 10. lipnja 1918. kod Premude poginulo je 89 članova posade koji su sahranjeni na Mornaričkom groblju.