Novosti

18/06/2024

35. Inženjerska bojna Hrvatske vojske na prijemu kod gradonačelnika Filipa Zoričića

Gradonačelnik Filip Zoričić upriličio je danas, 18. lipnja 2024. godine u Komunalnoj palači prijem za pripadnike 35. Inženjerske bojne Hrvatske vojske iz Pule povodom 31. godišnjice formiranja.

Prijemu su se odazvali predstavnici 35. Inženjerske bojne koji su danas okupljeni u Udruzi - Klubu 35. Inženjerijske bojne; predsjednik Dario Blašković, tajnik Davor Pavelić te članovi predsjedništva Serđo Krizman i Ferdinad Buršić.

Gradonačelnik Zoričić zahvalio im je na dolasku i na doprinosu kojeg su dali u Domovinskom ratu.

Ratni zapovjednik Davor Pavelić prisjetio se samih početaka i osnutka 35. Inženjerske bojne.

„Naša postrojba formirana je 16. lipnja 1993. godine u Puli, te se popunjavala pričuvnim sastavom iz cijele Istarske županije. Od osnutka, pa do 30. lipnja 1996. izvršavali smo zapovjedne zadaće prvenstveno na ličkoj bojišnici, a aktivno smo sudjelovali i u vojno redarstvenoj operaciji Oluja“, rekao je zapovjednik Pavelić.

Podsjetimo, 35. Inženjerska bojna je nakon Oluje razminiravala i sanirala terene, dok se tijekom 2002. godine ponovno vratila u Gospić kako bi pomagala u uređenju prometnica na području Like i Gorskog kotara.

Postrojba je ugašena 2005. godine, a dvije godine kasnije u Puli je formirana Udruga - Klub 35. Inženjerijske bojne koja okuplja pripadnike postrojbe i aktivno sudjeluje u obilježavanjima i događanjima koje provode koordinacije svih udruga branitelja.