Novosti

26/06/2024

Magični koncert Elis Lovrić na Monte Zaru

Pred prepunim auditorijem na mjestu nekadašnjeg Velikog rimskog kazališta, kantautorica Elis Lovrić, 22. lipnja izvela je niz svojih uspješnica i publici predstavila posebnu gošću – japansku glazbenicu Utako Toyamu.

Glazbenica Elis Lovrić obilježila je početak ljeta sa, sada već tradicionalnim, koncertom u pulskom parku Monte Zaro. Na brdašcu koje skriva ostatke nekadašnjeg Velikog rimskog kazališta, protekle subote nastupila je pred prepunim auditorijem podno najstarije hrvatske zvjezdarnice.

„Ušla sam kroz gledalište pjevajući a cappella japansku tradicionalnu pjesmu 'Sakura sakura' (trešnjin cvijet) koju sam prepjevala na labinjonski. Dok sam lebdjela među publikom, bila sam svjesna da koračam kroz uspavanu povijest Velikog rimskog kazališta i donosim ju u ovaj trenutak, za mene povijesni. Nezaboravno!“, kazala je kantautorica nakon nastupa pod zvjezdanim nebom.

Na koncertu je izvela neke od svojih uspješnica, kao što su „Tić“, „Merika“, „Ćun se spovedat“ i „Sretno ti bilo“, a vrhunac nastupa došao je kada joj se na pozornici pridružila posebna gošća – japanska glazbenica Utako Toyama.

„Pomno osmišljena, pozornica  je ovom prilikom bila okrenuta prema pulskom zaljevu i svijetlećim divovima koji su, u noći punog Mjeseca, pridonijeli magičnosti trenutka i učinili da se zvonki Elisin glas, njezini stihovi i melodije uvuku u srca i pod kožu koja se ne jednom ježila od ljepote. Prizivajući duh i dah Japana i pozornica je odisala nježnošću trešnjinog cvijeta, uređena vještom rukom Tatjane Zadražil Džida“, izjavila je Feodora Gubaš Štifanić, dizajnerica vizualnog idetiteta.

Umjetnice Elis Lovrić i Utako Toyama suradnju su započele prošle godine na izdanju Elisinog dvostrukog LP albuma s dvije pjesme otpjevane pjevane na japanskom jeziku. Riječ je o pjesmama „Kanat od mora / Umi no uta“ i „Ku bi more / Moshi umi ga“, koje su ovom prilikom uživo izvele u savršeno usklađenom duetu ispreplićući labinjonski i japanski u istinsku "odu radosti".

„Bilo je kao da sam otišla na Mjesec i vratila se. Nikada neću zaboraviti ovu noć i publiku koja je pjevala sa mnom na japanskom“, emotivno je rekla japanska glazbenica, koja je s Elis za kraj izvela još neobjavljenu zajedničku pjesmu „Je ča je“, koja je otpjevana u labinsko-osaškom ruhu.

Koncert na pulskom brdašcu Monte Zaro predstavlja još jedan vrhunac sjajne godine za Elis Lovrić. Naime, u ožujku je postala prva hrvatska glazbenica koja je nastupila u obje zgrade Europskog parlamenta u Bruxellesu i Strasbourgu, a početkom ovoga mjeseca je s pjesmom „Moja mati“, nastaloj prema stihovima Mate Balote, osvojila čak četiri nagrade na Melodijama Istre i Kvarnera.