Novosti

26/06/2024

Novi tjedan u Kinu Valli: Kevin Costner, “Bajkeri”, Kino 15+ i “Činča”

U filmskom tjednu od 27. lipnja do 3. srpnja Kino Valli prikazuje epski vestern oskarovca Kevina Costnera “Horizont: Američka saga - prvo poglavlje”, Toma Hardyja i Austina Butlera kao bajkere u istoimenoj kriminalističkoj drami te kultni naslov “Ritam ludila” u programu „Kino15+“ nakon kojeg slijedi i koncert mladih bendova. Posebno događanje posvećeno je dokumentarnom filmu “Činča” redatelja Nenada Puhovskog

Novi filmovi

“Horizont: Američka saga - prvo poglavlje” epski je vestern oskarovca Kevina Costnera kojem je to četvrti film koji je režirao. Film prati 15-godišnje razdoblje širenja i naseljavanja američkog zapada prije i poslije Građanskog rata. Tijekom ovog razdoblja, Amerika prolazi kroz transformaciju koja oblikuje povijest i sudbinu te regije. Uz Costnera, u filmu glume Sienna Miller, Sam Worthington, Jena Malone, Owen Crow Shoe. Costner je izjavio kako je žanr vesterna želio vratiti na početne postavke uvjeren da je i publika već zamorena filmovima u kojima izostaje dublja psihološka karakterizacija likova. Ovo je tek prvi od četiri planirana nastavka američke sage, a drugi se u svjetskim kinima očekuje već ovog kolovoza.

Nadahnut kultnom knjigom Dannyja Lyona koja donosi fotografije iz 1968, film “Bajkeri” redatelja Jeffa Nicholsa prikazuje uspon i pad motociklističke bande odmetnika.

Kathy (Jodie Comer), odlučna je članica Vandala, udana za divljeg, bezobzirnog bajkera Bennyja (Austin Butler). Prisjeća se evolucije Vandala tijekom desetljeća, počevši od lokalnog kluba autsajdera ujedinjenih dobrim vremenima, tutnjavom motora i poštovanjem prema njihovom snažnom, postojanom vođi Johnnyju (Tom Hardy). Tijekom godina Kathy daje sve od sebe kako bi se snašla u neukroćenoj prirodi svog supruga i njegovoj odanosti Johnnyju s kojim se mora natjecati za Bennyjevu pažnju. Kako život u Vandalima postaje sve opasniji, a klubu prijeti da postane još zlokobnija banda, Kathy, Benny i Johnny prisiljeni su donositi odluke o svojoj odanosti klubu i jedni drugima.

Kino 15+  i koncert!

“Ritam ludila” iznimno je hvaljen glazbeni film koji govori o odnosu između talentiranog bubnjara i strogog profesora. Andrew Neiman (Miles Teller) je ambiciozni mladi jazz svirač bubnjeva koji se želi probiti na vrh elitnog glazbenog konzervatorija. Motiviran time što mu je otac propali pisac, Andrew svakog dana i noći žudi za tim da postane jedan od najboljih svirača bubnjeva ikada. Terence Fletcher (J. K. Simmons), profesor jednako poznat po svom učiteljskom talentu i zastrašujućim metodama, voditelj je vrhunskog jazz benda u školi. Fletcher otkriva Andrewa i dovodi nadarenog bubnjara u svoj bend te na taj način zauvijek mijenja mladićev život. Andrewova strast za postizanjem savršenstva, vrlo brzo prerasta u opsesiju, a nemilosrdne metode učitelja nastavljaju ga gurati do ruba vlastitih mogućnosti. Film se prikazuje 28.6. u posljednjem ovosezonskom izdanju programa Kino 15+, a nakon projekcije slijedi koncert u La Resistance u 20:30 na kojem nastupaju mladi pulski bendovi Audioclot, FM-13, Krakatoa i Razor.

Posebno događanje: Činča

“Mala priča veća od života” riječi su kojima je dokumentarni film Nenada Puhovskog “Činča” iz 1972. opisao Josip Lukić 2019., tada kao student na ADU koji je “Činču” u anketi tportala svrstao među sebi najdraže dokumentarce.

Film se prikazuje u sklopu Posebnih događanja u Kinu Valli 29. lipnja od 20:30 sati, a ulaz je slobodan. O filmu je kritičar Janko Heidl 2011. u Hrvatskom filmskom ljetopisu napisao da je ostvaren kao studentski zadatak na trećoj godini tadašnje Akademije kazališne i filmske umjetnosti u Zagrebu, te da je Činča šarmantan, nimalo školski nezgrapan, modernistički, novovalovski lepršav portret mlađahne Zagrepčanke nadimkom Činča u kojem protagonistica i autor pokušavaju istražiti zašto je prati glas da je "čudna". Činča govori o sebi izravno u kameru i (često vidljiv) mikrofon, ne prolazi na prijamnom ispitu za glumu na Akademiji, hekla, kuha, spava, pleše, izrađuje keramičke posude i propituje svoje poznanike (među njima su prepoznatljiva mnoga poznata lica poput Enesa Midžića, Mladena Stilinovića, Radka Poliča, Enesa Kiševića ili Slavka Brankova, od kojih su neki njezini bivši momci) o tome što misle o njoj, na što oni daju proturječne odgovore, među kojima se oni poput "ona je osoba koju mnogi znaju" čine poprilično opskurnima. Sama Činča doima se simpatičnom, posve normalnom djevojkom ("ljudi misle da sam čudna, meni se čini da sam jako normalna," veli ona sama), a temeljna napetost cjeline ostvarena je upravo sprezi polazne postavke o njenoj navodnoj "čudnosti" i neuspjeha u dokazivanju te "teze". (Janko Heidl HFLJ, 2011.)