Novosti

28/06/2024

Predstavljanje modela pristupa baziranog na stanovanju za sve ranjive skupine u potrebi

U ponedjeljak, 1. srpnja 2024. godine u 14:00 sati u Komunalnoj palači održat će se  predstavljanje modela pristupa baziranog na stanovanju, uključujući Housing First i modele priuštivog stanovanja za sve ranjive skupine u potrebi.

Navedeni skup organizirat će se u organizaciji Udruge AjA, u partnerstvu s Gradom Pula, Hrvatskom mrežom za beskućnike i organizacijom World Habitat.

Grad Pula je prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo Housing First model, koji stavlja naglasak na osiguravanje trajnog stambenog rješenja kao prvog koraka u rješavanju beskućništva. Ovaj model dokazano poboljšava kvalitetu života korisnika, smanjuje stopu povratka u beskućništvo te omogućava lakši pristup zdravstvenim i socijalnim uslugama. Uz stabilno stanovanje, osobe u riziku od beskućništva ili s iskustvom beskućništva dobivaju priliku za socijalnu i ekonomsku rehabilitaciju, čime se dugoročno doprinosi održivom razvoju zajednice.

Na događaju će govoriti ključni stručnjaci i predstavnici World Habitat organizacije, koji će podijeliti svoja iskustva i rezultate dosadašnjih projekata, a po prvi puta u Hrvatsku dolaze organizacije iz Istočne i Centralne Europe.

Osim predstavnika World Habitat organizacije, na skupu će sudjelovati predstavnici Grada Pule, predstavnice Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, predstavnici Istarske županije, kao i predstavnici Hrvatske mreže za beskućnike te organizacija Adra iz Srbije, Udruge Institut Pula te Udruge AjA.